Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-21 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbolls-em-skjuts-upp-till-2021/

SPORT

Fotbolls-EM skjuts upp till 2021

Sveriges förbundskapten Janne Andersson får vänta till nästa sommar på fotbolls-EM.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Herrarnas fotbolls-EM skjuts upp till nästa sommar, damernas EM som skulle gå nästa år flyttas fram.

Det historiska beslutet togs efter ett stormöte inom europeisk fotboll på tisdagen.

Uefa hade under dagen videomöten med representanter för klubbar, ligor, spelare och nationsförbund om hur man ska hantera spridningen av det nya coronaviruset. Sedan tog styrelsen i det europeiska fotbollsförbundet beslutet att sommarens mästerskap skjuts upp ett år.

– Det var fulltständig enighet. Alla har unisont ställt sig bakom det här, det är en otrolig styrka i ett extraordinärt svårt läge, säger Karl-Erik Nilsson, vice ordförande för Uefa och ordförande för Svenska fotbollförbundet, till DN en stund efter beskedet.

Den främsta anledningen är hänsyn till människors hälsa. Uefa valde sedan att prioritera möjligheten för ligorna att kunna spela uppskjutna matcher i sommar, utan att EM ligger i vägen.

– Det är på något sätt fundamentet i hela fotbollen. Vi har ju ett svenskt fotbollsförbund, men om vi inte hade några föreningar skulle det inte finnas något förbund. Det är från klubbarna våra landslagsspelare kommer. Vi måste ge dem så hyfsade möjligheter som finns att slutföra tävlingar, säger Karl-Erik Nilsson.

EM skulle ha startat den 12 juni i år. De nya datumen är mellan den 11 juni och 11 juli 2021.

Beslutet påverkar även damernas fotbolls-EM 2021, tänkt att spelas i England, och U21-EM samma sommar. De mästerskapen kommer också att flyttas, men till när är ännu oklart.

En arbetsgrupp ska tillsättas för att reda ut bland annat det.

Det har funnits uppgifter om att Uefa har velat ha ekonomisk ersättning från klubbarna för att ställa in EM.

– Alla sådana delar kopplat till ekonomiska konsekvenser och kalendermässiga konsekvenser kommer man att titta på i arbetsgruppen. Men det finns en stark gemensam inställning att vi ska lösa det här tillsammans, säger Karl-Erik Nilsson.

Vilka ekonomiska konsekvenser får det för Uefa?

– Det är något som måste analyseras djupare. Men det är klart att det får ekonomiska konsekvenser och att det gör det dyrare. Nu är Uefa en organisation med stark ekonomi som har i ladorna, och vi har också fått information från Uefas ekonomiskt ansvarige att vi kommer att klara den här smällen och gå stärkta ur det.

Tanken är att EM ska gå i tolv olika länder, som det var planerat även 2020.

– Det har ju funnits arrangörer tidigare som har räckt upp handen och velat vara med, däribland Sverige. Men vi har inga som helst indikationer på att någon av de tolv värdstäderna vill dra sig ur.

Läs mer:

Damerna får maka på sig för herrarnas EM: ”Inte läge för någon offerkofta”

Andreas Granqvist vill skjuta upp sitt avsked till landslaget

Johan Esk: Efter EM-beskedet lever OS-elden som en fyr i mörkret