Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotbolls-EM

Bengaliska eldar kastades in under fotbolls-EM

Foto: Pavel Golovkin/AP

Kroatiska fans kastade in bengaliska eldar i slutet av mötet mellan Kroatien och Tjeckien och matchen fick tillfälligt avbrytas.

Inför matchen varnade supporterklubben Uvijek Vjerni om att en supportergruppering ville få matchen avbruten.

Få lär minnas 2-2-matchen mellan Tjeckien och Kroatien som en av de bättre fotbollsmatcherna under EM i Frankrike.

I stället lär många komma ihåg matchen för de scener som utspelades i slutet av matchen. Mötet mellan lagen fick nämligen avbrytas i 86:e matchminuten efter att kroatiska fans kastat in ett flertal bengaliska eldar och knallskott. 

De kroatiska spelarna försökte länge lugna sina fans, men i stället kastade någon in ett knallskott som träffade en ordningsvakterna inne på plan. Ordningsvakten sprang till synes chockad snabbt från platsen.

Mycket talar för att skandalen var en protest mot Kroatiens fotbollförbund. Inför matchen varnade nämligen supporterklubben Uvijek Vjerni om att en supportergruppering ville få matchen avbruten som en protest mot att förbundet bland annat tillsatt anfallslegendaren Davor Suker som ny ordförande.

– Vissa individer från olika supportergrupperingar vill aktivt försöka skapa problem. Vi har hört om hoten, men vet inte hur allvarliga de är. Vi hoppas så klart att ingenting händer, men det går inte att utesluta, sa supporterklubbens talesperson Kruno Grlevi till Index.hr inför matchen.

Efter publikskandalen riskerar nu Kroatien att straffas av Uefa.

– Jag har inga direkta kommentarer. Man ska titta på matchen och det där andra, det finns inget att säga om sådant, säger Kroatiens lagkapten Darijo Srna om supporternas agerande.

Enligt BBC ska flera fans också ha varit inblandade i slagsmål på läktarna. Det är dock oklart vilka som slagits med varandra.

– Förmodligen skäms 90 procent av de kroatiska supportrarna framför hela Europa. Våra spelare är väldigt ledsna. De är så stolta över att representera Kroatien och vi är väldigt, väldigt ledsna efter att ha spelat en vacker match, säger landets förbundskapten Ante Cacic efter matchen.

Han hoppas att de supportrarna som kastade in de bengaliska eldarna straffas.

– Det här kanske handlar om sex till tio individer. Jag hoppas att de kan identifieras och straffas. Jag hoppas vårt fotbollsförbund gör allt de kan för att undvika sådant här, men det är omöjligt att stoppa. De här människorna är väldigt skrämmande, det är därför jag kallar dem för hulliganer. De är inte kroatiska supportrar, de är sportterrorister, säger Ante Cacic, enligt BBC.

Landets president Kolinda Grabar-Kitarovic fördömde även supportrarnas beteende.

– Det är Kroatiens fiender som hatar sitt lag och land, skrev hon i ett inlägg om supportrarna på sin officiella sida på Facebook.

Efter avbrottet blev det en lång tilläggstid och i den 93:e minuten kvitterade Tomás Necid på straff sedan kroatiske backen Domagoj Vida tagit med handen i en nickduell.

Det innebar att Tjeckien hämtade in 0–2 till 2–2 på matchens sista 14 minuter plus tillägg. Milan Skoda nickade in reduceringen för Tjeckien som tack vare poängen har chansen kvar att nå åttondelsfinal.

– Pausen som blev på grund av deras supportrar hjälpte verkligen oss. Kroatien var i kontroll just då och plötsligt förlorade de rytmen, det kunde vi utnyttja, sade tjeckiske målvakten Petr Cech till AFP.

Därmed har Tjeckien fortfarande chansen kvar att nå åttondelsfinal. Laget möter Turkiet i den sista gruppspelsmatchen.

Rättelse 2016-06-20 16:40
I en tidigare version av texten skrev vi att det var Uvijek Vjerni som ville få matchen avbruten. Det är fel - de varnade för att en annan supportergruppering ville avbryta matchen mellan Tjeckien och Kroatien.