Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotbolls-EM

Engelska krönikörer varnar för Sverige

Ordvitsarna avlöser varandra när de engelska sportkrönikörerna försöker piska upp stämningen inför fredagens EM-möte med Sverige. Men bakom humorn lyser en stark oro igenom.

Steven Howard varnar i The Sun Englands lagkapten Steven Gerrard för att bli för kaxig inför kvällens match.

Gerrard känner doften av succé – eller på lustifikationsengelska: "the Swede smell of success" – lite för starkt, skriver Howell.

På torsdagens presskonferens sa Gerrard att han var övertygad om en engelsk seger och att han sett var Sverige är som mest sårbart.

– Vi har tittat på videon och sett var deras svagheter finns. Och vi vet att vi har spelare som kan utnyttja dem, sa Gerrard.

The Suns krönikör påpekar dock att England inte vunnit någon av de sju senaste tävlingsmatcherna mot Sverige – ett faktum som leder oss ända till 1968 innan vi hittar senaste engelska segern.

Steven Howard räknar sedan upp en rad faktorer som talar för Sverige. Till exempel att 18.000 svenska fans och blott 6.500 engelska väntas se matchen på plats. Eller att Sverige har den "orättvisa" fördelen att ha sitt läger i Kiev, där matchen spelas.

Han avslutar med att citera Sveriges mittfältare Anders Svensson: "Jag tror ni tror att ni är bättre än ni är. Och vi är lite bättre än ni tror att vi är".

Även The Mirror varnar för att matchen kan bli något annat än de engelska fansen hoppas. I en intervju säger Englands förre förbundskapten Sven Göran Eriksson att många engelsmän gör ett misstag i att underskatta Zlatan Ibrahimovic.

– Han är en spelare som engelska journalister gillar att kritisera, säger "Svennis".

– Jag skulle inte bli förvånad om Sverige straffar England igen. Och jag skulle inte bli förvånad om Zlatan gör det avgörande målet.

The Guardians krönikör Stuart James verkar dock ha lärt sig läxan om Zlatan Ibrahimovic och kallar den svenske anfallaren för "Englands största problem". Han beskriver Zlatan som ett "mysterium" och varnar för att svensken i sin nya roll som släpande anfallare är betydligt mer involverad i spelet än tidigare.

"Vem som helst som såg Ibrahimovic mot Ukraina i måndags vet att han är Sveriges farligaste spelare med en miles marginal," skriver James.