Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotbolls-EM

Framtiden utan Zlatan är här: Betydelsen har varit enorm

Zlatan Ibrahimovic tackar för sig i landslaget.
Zlatan Ibrahimovic tackar för sig i landslaget. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

NICE. Zlatan Ibrahimovic har spelat sin sista match i landslaget.

Nu börjar en ny epok för svensk fotboll.

”Det går inte att leta efter den nya Zlatan. Nu får vi börja bygga nytt”, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Det blir ingen åttondelsfinal för Sverige i EM.

Därmed har Zlatan Ibrahimovic gjort sitt i landslaget.

0–1-mötet med Belgien, i den sista gruppspelsmatchen i Nice, blev 34-åringens 116:e landskamp – och den sista.

När VM-kvalet börjar i höst, med en tuff öppning mot Nederländerna, blir det med en ny förbundskapten (Janne Andersson i stället för Erik Hamrén) och utan Sveriges största fotbollsstjärna.

– Zlatans betydelse och sättet han har varit på, både som fotbollsspelare och person, har varit enorm, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– För mig handlar det om det tre epoker för svensk fotboll: den före Zlatan, den med Zlatan och så den som kommer nu efter. Vad som väntar blir något helt nytt, säger Sjöstrand.

– Det skulle bli fel att försöka hitta den nya Zlatan, för det vi har fått vara med om är så unikt. Men förhoppningsvis har Zlatan inspirerat många att hitta till fotbollen. Nu får vi börja bygga nytt och det blir ju Jannes uppgift, att börja forma och bygga det nya.

Hur stort blir tomrummet efter Zlatan?

– Det blir naturligtvis enormt, säger Sjöstrand men fortsätter på frågan om hur tomrummet ska fyllas:

– När vi ser våra yngre landslag, hur de presterar, så tror jag ändå att vi har något på gång. De yngre landslagen ger ändå både förhoppningar och förväntningar.

Apropå om Zlatan på något vis kommer att finnas kvar inom svensk fotboll säger generalsekreteraren:

– Vi har en väldigt bra dialog, han brinner ju verkligen för det här och är väldigt stolt över att få representera Sverige. Så vi kommer fortsätta att ha en dialog. Sen får vi hitta former för det.

– Han är ju inte bara en ambassadör för fotbollen, utan för hela landet.

Utöver lagkaptenen tackade dessutom fler spelare för sig på onsdagen. EM-sortin innebar även att veteranerna Andreas Isaksson och Kim Källström har spelat klart i blågult.