Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotbolls-VM

Andersson städade omklädningsrummet själv: ”Handlar om respekt”

00:48. Bilden på Janne Andersson som städar omklädningsrummet i Italien sprids viralt. Hör honom själv kommentera händelsen.

Här är den – bilden av det svenska samarbetsundret: förbundskapten Janne Andersson plockar skräp i omklädningsrummet efter bragdmatchen.

Sedan den lades ut på Twitter av landslagets psykolog Daniel Ekvall har den blivit viral.

– Vi ska inte slänga skit omkring oss, det handlar om respekt, säger Janne Andersson.

Klockan var en bit över midnatt när Daniel Ekvall, landslagets psykolog, lade ut den numera klassiska bilden på microbloggen Twitter.

”Ryssland – vi kommer och städar nästa sommar” löd texten.

På bilden: en succéfirad förbundskapten som plockar skräp i det omklädningsrum som var landslagets i Milano.

Andra hade kanske förväntat sig att han skulle bada i champagne och svira på stan.

Men icke: Ett par tomma plastflaskor, en tejprulle, en pappersbit på golvet – inget tycks undgå hans blick när han i stället ser till att ”inte lämna någon skit efter sig”, som han själv uttryckte det under den presskonferens som hölls på tisdagsförmiddagen.

– För mig handlar det om respekt. Det ska vara ordning och reda, vi ska vara schysta mot varandra och jag vill inte att någon annan ska plocka upp vår skit efter oss. Så jag gör det, jag har inga problem med det, sa Janne Andersson under presskonferensen.

Janne Andersson har hela tiden själv lyft fram att det är viktigt att ha ”principer” och att lagandan bygger på att alla vill vara med och skapa laget ”tillsammans”. Bilden av hur han väljer att plocka skräp efter gårdagens bragd är en bild av just den typen av ledarskap, menar flera kommentatorer.

Bilden har retweetats över 320 gånger och gillats av närmare 1.700 av Twitteranvändare.

”Klass på Janne, ingen jävla översittare den där mannen” och ”Det här måste man älska, det är så svenskt” är bara några av alla kommentarer.

Över huvud taget verkar den nu hjälteförklarade Janne Andersson tagit firandet med ro:

– Man är i sin bubbla. Vi hängde kvar en bra stund på stadion, sedan gick vi ut och åt och efter det gick jag och la mig, beskriv hans sin gårdagskväll och natt under presskonferensen.

Fast han tillade också:

– Den där stunden då man uppnår någonting tillsammans – den är magisk.

Rättelse 2017-11-16 10:52
Ett Twitter-exempel är borttaget ur texten, eftersom ett ordval var mindre bra.