Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotbolls-VM

Brasilien chockat efter tyska krossen

David Luiz hjälper målvakten Julio Cesar på fötter sedan Tyskland gjort 7–0.
David Luiz hjälper målvakten Julio Cesar på fötter sedan Tyskland gjort 7–0. Foto: Hassan Ammar/AP

Det här var tillfället som skulle ge ett nytt kapitel i den brasilianska VM-historien. Så blev det också. Ett kapitel om förnedring, total förnedring. Tyskland krossade Brasilien i tisdagens VM-semifinal. Det stod 0–5 redan efter 29 minuters spel. Matchen slutade 1–7.

Barnen på läktarna sågs gråta redan när Miroslav Klose skickade in 0–2 efter 23 minuter. När Sami Khedira rullade in 0–5 sex minuter senare grät även den vuxna publiken.

De bevittnade en ofattbar katastrof.

Aldrig tidigare har ett lag blivit så avklätt i en VM-semifinal. Nu handlade det dessutom om värdnationen Brasilien, de femfaldiga världsmästarna, som inte förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan på 39 år!

Förhandssnacket hade handlat om förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari skulle anpassa sig efter motståndet mer, nu när Neymar var borta och mittbacken Thiago Silva avstängd.

Men Scolari frångår sällan sina principer. Det blev fortsatt 4-2-3-1, med Dante som den förväntade ersättaren för Thiago Silva, han behöll Maicon som högerback, och ersatte Neymar med 163 cm och 56 kilo Bernard.

Men allt detta var egentligen av akademiskt värde. Det hade inte spelat någon roll vilken taktik Scolari valt, eller vilken startelva han haft tillgång till. Brasilien mötte ett Tyskland som dröp av självförtroende, som låg kvar med tre man offensivt när Brasilien vände spelet, väl medvetna om att de var klassen bättre, i allt.

För Brasiliens del kom det aldrig att handla om att försöka vinna matchen, och nå den så eftertraktade VM-finalen. Det handlade bara om att stoppa blödningen.
För det här var kvällen då en brasilianska bubblan sprack. Nu mötte man laget som är rankat etta i världen, och då fick hemmafansen plågsamt ta in att Brasilien modell 2014 inte är tillräckligt bra för att utmana om VM-titeln. Man är inte ens i närheten.

Försvarsspelet första halvtimmen höll en nivå som var så låg att man inte trodde att den existerade i ett VM-slutspel. Och det var inte ersättaren Dantes fel, utan det var en kollektiv kollaps, där förvirring var total. Ingen låg rätt i position, ingen tog markering.

Tyskarna kunde rulla runt bollen efter behag, visade total kyla i passningsspelet. Spelade 2-2-6 när man fäste spelet på offensiv planhalva.

Det var helt enkelt väldigt, väldigt imponerande!

Att Miroslav Kloses 2-0-mål var historiskt kom liksom bara bort i den allmänna tyska yran. Men det var ett mål som innebär att han nu är meste målskytten VM-historien, med totalt 16 slutspelsmål. Tidigare var han delad etta med Ronaldo.
Den senare fanns givetvis på läktaren i hemstaden Belo Horizonte. Han såg sammanbiten ut när följde den fotbollsmassaker som utspelades på hans gamla hemmaplan.

Men han grät åtminstone inte.

Det tyska målfyrverkeriet inleddes redan i den sjunde minuten då en totalt omarkerad Thomas Müller kunde styra in en hörna. Ett mål som innebär att Müller nu toppar skytteligan i turneringen.

Efter 23 minuter rullades det brasilianska försvaret upp totalt. Müller spelade fram Klose till 2–0.

Minuten senare ökade Toni Kroos till 3–0, efter ett inspel från Philipp Lahm, som Müller tochade vidare.

Två minuter senare drällde Fernandinho med bollen. Sami Khedira snodde den och spelade fram Kroos till 4–0.

Och efter 29 minuters spel kom 5–0 genom Khedira, sedan tyskarna på nytt snott bollen tidigt i ett brasilianskt uppspelsförsök.

Nu var matchen helt körd. Scolari gjorde ett par byten i halvtid, utan större effekt. Tyske förbundskaptenen gjorde taktiska byten. Plockade av innerbacken Mats Hummels, för att spara honom inför finalen. Gav André Schürrle speltid, och lät även Julian Draxler göra VM-debut.

Brasilien försökte hyfsa siffrorna. Men Manuel Neuer i det tyska målet stod hela tiden rätt.

I stället kunde tyskarna åka ifrån ytterligare.

Schürrle tryckte in 6–0 efter 69 minuters spel, sedan försvaret på nytt rullats upp och Lahm slagit den avgörande passningen.

Elva minuter före slutet gjorde Schürrle även 7–0, en rökare som gick ribba in.

Brasiliens tröstmål kom i sista matchminuten, sedan Tyskland för ett ögonblick tappat koncentrationen i försvarsspelet. Målskytt Oscar.

Nu väntar Argentina eller Holland i VM-finalen på söndag i Rio. Frågan är om något av lagen klarar den tyska maskinen?