Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotbolls-VM

Chock och förvåning i fotbollsvärlden

01:29. De italienska fansen sörjer efter att det blivit klart att Italien missar VM för första gången på 60 år. – Det här var en pinsam match, säger supportern Francesco Macella.

Chock och förvåning. Det är vad rubrikerna säger när man läser utländska medier efter matchen. Sverige höll nollan i 180 minuter plus tilläggstid. Det var det inte många som trodde.

Den som letar bilder på glada svenska spelare får leta länge på de internationella sajterna. Istället är det Italiens sorg och chock som är i fokus. Chocken över att Italien för första gången på 60 år inte kommer att spela VM.

Och sorgen i form av en skrikande Gianluigi Buffon som nu har gjort sin sista match i landslaget.

Portugisiska Diario de Noticias skriver det så många andra gör. Italien hade spelet men Sverige hade en vägg som man inte tog sig igenom. En försvarsmur som lyckades hålla tätt i två hela matcher.

Och The Independent summerar den svenska totalsegern så här: ”När det gäller Sverige är det enda vi vet att festen blir enorm och att laget kommer att vara i VM i juni 2018. Viska det tyst, men det finns en Manchester United-center som måste frestas att återgå till festen nu när de är där.”

Kanske är franska l’Equipe tydligaste med sin stora rubrik: ”Ciao Italia”, Hej då, Italien.

Bild Zeitung har sin tyskt tydliga rubrik över en förtvivlat Buffon: ”Italien Raus!” och på förstasidan: ”Italien ute! Synd för VM, bra för oss.”

Hur bra det blir för Tyskland återstår att se.

Spanska El Pais har som så många andra Buffon på sin förstasida. Och rubriken: ”Italien utanför VM efter att ha misslyckats med att slå Sverige i play off (0–0).”

Neue Zürcher Zeitung i Schweiz är lite tråkigare: ”Italien förpassades från att spela i fotbolls-VM.”

Att få hade räknat med Sverige är tydligt. Sverige var en station på vägen mot det VM som Italien skulle ta sig till.

Norska TV2 summerar det de flesta medier runt om i världen tagit fasta på: Italien är inte med när VM spelas den här gången: ”Svensk VM-chock – första VM utan Italien på 60 år”.

Och våra danska grannar har faktiskt en bild på glada svenskar:

”VM-bragd: Svensk triumf och italienskt fiasko”, skriver Jyllands-Posten.

Finländska Iltalehti har däremot förtvivlade blåklädda italienare på bild. Och rubriken: ”Sensationen på San Siro – Italien borta från VM.”

Och i BBC:s live noterar redaktionen: ”Vem hade satsat på 0–0?”

Säkert inte särskilt många. En retur på San Siro är allt annat än enkelt.

Brasiliens Globo har en bild på en förtvivlad Florenzi och rubriken: ”Italien spelar oavgjort med Sverige och borta från VM”.

I Belgien konstaterar Nieuwsblad att Italien missat allt för mycket för att vinna matchen. Att det svenska laget lyckades stå emot trots hemmaplan för Italien:

”Drama för Italien: För första gången sedan 1958 missar man VM efter en rad missar mot Sverige.”

Italien som för elva år sedan var världsmästare.

Och i Italien är reaktionerna bottenlöst uppgivna. Som i La Gazzetta dello Sport: ”Italien, detta är undergången. Vi är borta från VM.”

The Independent ser framåt och noterar att Sverige egentligen borde befinna sig i en uppbyggnadsperiod efter ikonen Zlatan Ibrahimovics uttåg:

”Vad som än händer så har Sverige goda tider framför sig, och ännu ett VM.”

Det var några år sedan sist. 2006 närmare bestämt.