Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollsfeber-pa-vulkanon-cupskrall-efter-1000-mils-flygresa/

Sport

Fotbollsfeber på vulkanön – cupskräll efter 1.000 mils flygresa

Vulkanutbrott på Réunion. Och i franska cupen har det smällt rejält när öns fotbollsstolthet Saint-Pierroise har skrällt. Foto: Ben Curtis/AP

De fick flyga nästan 1.000 mil enkel resa till cupmatchen i franska Niort – och vann.

JS Saint-Pierroise har skapat fotbollsfeber på ön Réunion och nu väntar en ny mastodontresa till 16-delsfinalen i franska cupen.

Mitt ute i Indiska Oceanen ligger Réunion, ett franskt departement med drygt 800.000 invånare och en aktiv vulkan, Piton de la Fournaise, som hade ett utbrott så sent som 2019. 

Närmaste grannländer är Mauritius i nordost och Madagaskar, drygt 70 mil västerut. 

I fotbollssammanhang har Réunion en egen liga på den sjätte nivån i Frankrike, men mästarlaget får en plats i Afrikas Champions League.

I cupspel är det Frankrike som gäller och för första gången har nu ett lag från Réunion nått 16-delsfinal.

Saint-Pierroises skräll kom mot Ligue 2-laget Niort i lördags. Ryan Ponti blev stor matchhjälte med sitt avgörande 2–1-mål i den 76:e minuten.

– Jag har inte förstått vad vi just har gjort. Det vi gör är historiskt, jag har inte ens ord för det, sade Ponti efteråt.

Det är andra gången som ett lag från ett utomeuropeiskt franskt departement når så långt i cupen. 1989 gick en klubb från Franska Guyana till 16-delsfinal.

Den mest namnkunnige spelaren i Saint-Pierroise är Elliot Grandin som spelat i Marseille och gjort 23 Premier League-matcher för Blackpool. Franske landslagsmannen Dimitri Payet, nu i Marseille, kommer från just Saint-Pierre på Réunion.

I tisdags landade trötta men lyckliga spelare på Roland Garros-flygplatsen på Réunion och togs emot som hjältar av supportrarna.

– Det var kallt där, så vi är verkligen glada över att vara här igen, sade Jean-Michel Fontaine, lagets kapten till tv-bolaget Réunion Lapremière.

Men det blir inte många dagar hemma i värmen. I 16-delsfinalen lottades Saint-Pierroise på nytt att möta ett division 2-lag på bortaplan. Lördagen den 18 januari väntar Épinal, några mil från Strasbourg.

Tränaren Christian Dafreville kommenterade lottningen med att han hellre hade mött ett storlag från Ligue 1 hemma på Réunion. Nu krävs det en ny skräll för att den drömmen ska bli verklighet.