Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollsforbundet-skriver-avtal-med-malta-for-att-avsloja-matchfixning/

Sport

Fotbollsförbundet skriver avtal med Malta för att avslöja matchfixning

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hoppas att informationsutbytet med Maltas spelinspektion ska hjälpa till att avslöja matchfixning.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hoppas att informationsutbytet med Maltas spelinspektion ska hjälpa till att avslöja matchfixning. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet har slutit ett avtal med Maltas motsvarighet till Spelinspektionen. Genom informationsutbyte hoppas förbundet kunna förbättra sina möjligheter att upptäcka brott mot matchfixningsreglementet.

Antalet misstänkt riggade fotbollsmatcher i Sverige nådde rekordnivå under fjolåret. I kampen mot matchfixning har Svenska fotbollförbundet tecknat ett avtal om informationsutbyte med Malta Gaming Authority, som motsvarar den svenska Spelinspektionen.

Många av de utlandsbaserade spelbolag som har licens på den svenska marknaden har sitt säte på Malta.

– På det här sättet kommer vi till exempel bättre kunna säkerställa om svenska fotbollsspelare spelat på egna matcher, säger Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare.

Förbundet har sedan tidigare haft ett liknande utbyte med myndigheten i Gibraltar, där andra spelbolag på den svenska marknaden hör hemma. Sjöstrand säger att information från Gibraltar har gett resultat i matchfixningsutredningar som förbundet genomfört.

Åklagare som bedrivit utredningar kring matchfixning har vittnat om hur svårt och tidskrävande det varit att få information, som kan användas som bevis i rättegångar, från spelbolagen.

– All form av informationsutbyte underlättar all form av utredningsarbete, även polisens. Det här kan vara rätt komplicerade pussel att lägga, säger Sjöstrand.

Två kända matchfixningsutredningar i Sverige som pågår är den mot flera spelare med förflutet i Svenska futsallandslaget och en mot en före detta spelare i Elfsborg.

Maltas spelmyndighet har liknande avtal med andra förbund och organisationer som arbetar intensivt mot matchfixning, som till exempel Internationella olympiska kommittén, Tennis Integrity Unit och Internationella cricketförbundet.

Håkan Sjöstrand håller med om att det naturliga vore att avtalet slutits mellan ländernas spelmyndigheter, för att därmed omfatta alla landets idrotter.

– Ja, på en väl fungerande spelmarknad borde det här utbytet ske direkt mellan myndigheterna, men det gör det inte i Sverige i dag. Det gör att vi känt oss tvingade att agera, säger Sjöstrand.