Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollsikonen-ronaldinho-i-hakte-i-paraguay/

Sport

Fotbollsikonen Ronaldinho i häkte i Paraguay

Ronaldinho anländer till rättsalen i Paraguays huvudstad Asunción.
Ronaldinho anländer till rättsalen i Paraguays huvudstad Asunción. Foto: Norberto Duarte/AFP

Den tidigare världsstjärnan i fotboll, brasilianske Ronaldinho, har häktats i Paraguay. Han och hans bror greps efter att de tidigare i veckan upptäckts med falska paraguayanska pass.

Ronaldinho, som dominerade världsfotbollen i början av 2000-talet, tillbringade natten mot lördagen i en häktescell i Paraguays huvudstad Asunción. Det gjorde även hans bror, efter att åklagare på fredagen utfärdat en arresteringsorder för användandet av förfalskade pass. 

Det var på onsdagsmorgonen som snart 40-årige Ronaldo de Assis Moreira och hans äldre bror Roberto anlände med flyg till Paraguays huvudstad för att delta i en rad evenemang, från välgörenhet till ett pr-tillfälle på ett kasino. I passkontrollen visade de två brasilianska bröderna upp paraguayanska pass, vilket vid tillfället inte orsakade något problem.

Samma kväll kom polis till det lyxhotell där bröderna bodde, och konstaterade att de paraguayanska pass och id-handlingar som de rest in i landet med var förfalskade. Enligt Ronaldinho och Roberto fick de sina paraguayanska dokument i gåva av en brasiliansk affärsman.

Efter att ha förhörts släpptes bröderna utan att något åtal väckts. Redan då blev historien en nyhet, då foton spreds på en paraguayansk polis som tagit en selfie tillsammans med en som vanligt leende Ronaldinho. 

https://twitter.com/esportefera/status/1235710228915683328

Polismannen som står med tummen upp tillsammans med en misstänkt, har senare förklarat att ”han är ju en idol i hela världen”.

Men på fredagen beslöt en åklagare ändå att åtala bröderna för att ha använt förfalskade pass, varpå de greps och häktades. 

En fråga som ännu inte fått något svar är varför de inte reste in i Paraguay med sina vanliga pass. Det var brasilianska pass som de visade upp när de lämnade flygplatsen i São Paulo, skriver den brasilianska nyhetssajten G1, och de hade utan problem kunnat visa upp samma pass vid ankomsten till Paraguay. Eller helt enkelt ett brasilianskt id-kort, vilket är allt som krävs för att resa mellan länder inom den ekonomiska samarbetsorganisationen Mercosur (Mercosul på portugisiska). 

I december 2018 fick bröderna Ronaldinho och Roberto visserligen sina pass indragna efter att ha struntat i att betala böter för ett byggprojekt i ett naturskyddat område. Senare återfick de sina pass. 

Utredningen har hittills visat att de två paraguayanska passen som bröderna greps med visserligen är äkta, men passnumren utfärdades i januari till två kvinnor. Nu har passen i stället försetts med Ronaldinhos och Robertos foton och personuppgifter. De två kvinnorna har också gripits av paraguayansk polis.

På lördag morgon beslutar rätten i Asunción om de två ska bli kvar i häktet, skriver den brasilianska sportsajten Globoesporte. I Paraguay kan en fällande dom för att använda förfalskade pass ge fängelsestraff på fem år eller böter. Globoesporte skriver dock att paraguayanska myndigheter utgår från att de två brasilianska bröderna agerat i god tro.

Ronaldinho ses som en av tidernas bästa fotbollsspelare. Han vann VM med Brasilien 2002 och utsågs till bäst i världen 2004 och 2005. Förutom att han var en av de skickligaste spelarna så bidrog hans leende och utstrålning till att göra honom till den sannolikt mest omtyckta fotbollsspelaren ur sin generation.