Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollslandslaget-kan-tvingas-flyga-over-iran/

Sport

Fotbollslandslaget kan tvingas flyga över Iran

Förbundskaptenen Janne Anderssons landslag befinner sig just nu i Qatar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Janne Anderssons fotbollslandslag befinner sig i Qatar för sin årliga vinterturné. När laget ska resa hem på måndag kan de tvingas flyga över Iran, trots att flera stora flygbolag nu undviker området till följd av det försämrade säkerhetsläget i regionen, och onsdagens dödliga flygkrasch.

Konflikten mellan USA och Iran har lett till stor osäkerhet i den konfliktfyllda regionen. Onsdagens händelser, där Iran anföll två amerikanska flygbaser i Irak som hämnd för att landet dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, och ett passagerarflyg kraschade vid Teherans internationella flygplats, har intensifierat oroligheterna.

På andra sidan den Persiska viken befinner sig fotbollslandslaget för matcher mot Moldavien och Kosovo. Hemresan är planerad till måndag, då laget och staben ska åka med Qatar airways, vars rutt går över iranskt luftrum.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har meddelat att de kommer stoppa amerikanska flygbolag från att flyga i regionen. 

Eftersom Qatar befinner sig i en diplomatisk konflikt med grannländerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten så är det enligt Aftonbladet inte möjligt att ta en annan rutt ut ur landet, än den över Iran.

– Som alla människor tycker jag att det är jäkligt obehagligt. Vad blir konsekvenserna? Det är läskigt. Jag läste om det i morse och vi pratade om det. Vi har kontakt med ambassaden och folk där hemma och om något förändras kommer vi få reda på det, säger förbundskapten Janne Andersson till tidningen.

Aftonbladet, som talat med landslagets säkerhetschef, skriver att det än så länge inte finns några planer på att ändra resplanerna, och att man står i kontakt med både UD och den svenska ambassaden i Qatar.