Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fotbollstränaren som tröttnade på curlingföräldrar

Nima Lynch står i mål.
Nima Lynch står i mål. Foto: Erik Ardelius

Tränaren David Lynch fick nog av curlande föräldrar. Nu tipsar han om hur barn kan få ta större ansvar.

David Lynch är tränare för AIK:s pojkar födda –07. Pojkarna är åtta år gamla och tränar två gånger i veckan. Det har gått ett par veckor sedan han skrev sin lista och lade ut den på Facebook. Listan blev snabbt delad bland många föräldrar och tränare.

– Jag skrev listan utifrån mina egna erfarenheter, varje punkt på listan har en speciell plats, tid och konversation bakom sig. Det är en sammanfattning av mina två och ett halvt år som fotbollstränare, säger David.

Listan gäller inte bara fotbollsmammor och –pappor utan kan tillämpas på alla sporter som barn utövar. Den består av 24 tips och ledord vilka har som syfte att hjälpa barnen att utvecklas både som fotbollsspelare och individer.

Samma kväll som David skrev listan frågade han pojkarna i sitt lag med sju–åttaåringar hur det går till innan de ska till träningen, hur många som till exempel fyller sin egen vattenflaska? ”Det gör mamma”, var ett svar han fick av flera.

David Lynch och sonen Nima. Foto: Erik Ardelius

Trots detta tror David att det är många av killarna i laget tar eget ansvar över sin träning.

– De är äldre nu, de kan börja ta mer ansvar och de verkar gilla det. Det är bra att ge barnen kontroll. De blir bättre spelare då, säger Lynch.

David är uppvuxen i Glasgow på 60–talet. Rivaliteten mellan fotbollsklubbarna Celtic och Rangerspräglade mycket av idrottsklimatet i staden. Listan berör också ämnen som respekt för motståndarlaget.

– Jag var mobbad i skolan av två anledningar. Ett, jag var katolik och två, jag hejade på Celtic. Jag vill lära barnen att inte hata. Det finns ingen anledning till hat.

Respekt för lagkamrater, domare, tränare och andra lag ska komma hemifrån, tycker David. Det är inte upp till tränaren att lära barnen respekt, men man ska finnas där som stöd och hjälpa till att påminna barnen om de glömmer.

Enligt David är det stor skillnad på hur idrottsföräldrar beter sig i dag jämfört med när han som ung spelade fotboll.

– Vi gjorde allt själva. Man sprang till träningen och föräldrarna brydde sig inte.

David Lynch tränar AIK:s pojkar födda –07. Foto: Erik Ardelius

Spontanidrott finns det för lite av i dag, tycker David. Det är svårt att gå ut och spela boll på gatan när man bor i innerstan och oftast är fotbollsplanerna bokade på kvällar och helger.

– På måndagar går vi ner ett par stycken och kickar lite boll, men det är också uppstyrt. I dag måste det finnas facebookgrupper och föräldrar som pratar med varandra. Man kan inte bara spela som man kunde när jag var liten.

Att man inte ska träna sina egen barn är en riktig hjärtefråga för David, trots att sonen Nima spelar i hans lag. Han säger att det är viktigt att man inte överför sina egna ambitioner till barnen och tror att det även är deras ambitioner. Att spela med barnen är en sak, att försöka coacha en annan.

– Det funkar att Nima spelar i mitt lag, jag är huvudansvarig men det är en annan tränare som håller koll på honom speciellt. Jag försökte träna honom när han var yngre, det slutade med att jag var dum och vi fick gå hem.

Spridningen av Davids 24–punktslista på nätet gjorde att han fick skaffa sig ett Twitterkonto för att kunna se hur många som skrev om den. Han har bara fått positiv respons från både klubben och föräldrar.

– AIK tyckte att det var bra och de föräldrar som sett den tyckte att det var kul. Det är ingen gör–så–här–lista. Det är ju bara mina tankar, säger han.

Elin Ek
elin.ek@dn.se 


Läs mer. Forskare: ”Skilj mellan bestraffning och ansvar”

 

Laget tränar. Foto: Erik Ardelius

Många föräldrar vet inte om att de hamnat i curlingfällan, säger Rebecca Azzi som 2011 skrev ett examensarbete om olika uppfostringsmetoder. Hon anser att det är viktigt att man som förälder lär sig skilja på bestraffning och ansvar.

Rebecca skrev examensarbetet då hon studerade det Internationella lärarprogrammet på Södertörns högskola. Samtidigt gick hon även ett Europaprogram med sociologiskt inriktning. Idag jobbar hon som förskolelärare.

Enligt Rebecca har idrottsföräldrars curlande av sina barn ökat. Detta på grund av att föräldrar arbetar mer än förr i tiden. Man vill då spendera kvalitetstid med glada barn istället för barn som är arga eller ledsna över att de inte får som de vill.

Hon anser också att curling kan medföra ett negativt beteende. Barnet i fråga kan utveckla en brist av ansvarskänslor och ta pengar för givet. Föräldrarna hamnar då i en knepig situation där de har vant sina barn vid att få allt. Både i materiellt och i form av tjänster.

– Jag tror att en balans av disciplin och curlande är nyttigt för alla. Både föräldrar och barn, säger Rebecca. Läs hela artikeln


Läs mer. Tre röster om curlingföräldrar

 

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Jim Brithén, förbundskapten för J18landslaget i ishockey:

– Jag kan inte säga generellt att mina killar är curlade. Det är olika från individ till individ. Men jag ser hellre att föräldrarna bryr sig lite för mycket än för lite. Det är när de inte bryr sig alls jag blir oroad.

– När jag var liten, för så där 50 år sedan så fanns inte curling på samma sätt.

– Jag jobbar på ett sånt sätt att ser jag något som jag känner är fel, föräldrar som bryr sig för lite eller föräldrar som bryr sig lite för mycket, så tar jag upp det med dem. Man ska stötta och heja på sina barn men inte lägga sig i så himla mycket.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nicklas Kulti, före detta tennisproffs och numera tränare på tennisakademin Good to great:

– Jag har svårt att säga om ungdomarna jag tränar är curlade. Jag träffar inte föräldrarna på det sättet. Många av dem är väldigt involverade men det är mer för att heja och stötta.

– Det är klart att de förekommer mer curling i dag än när jag var liten. Det känns som att ungdomar får mer serverat. Jag tog mycket eget initiativ för min träning men fick såklart stöd och support hemifrån. Idag behöver inte barnen ta lika mycket initiativ då man oftast redan har ett optimerat upplägg för sin träning. Sport är mer professionellt i dag än vad det var då.

– Jag tycker att en sådan här lista är bra, vi jobbar lite med samma grejer, vår verksamhet bygger på ett koncept som heter C.A.R.E och står för koncentration, attityd, respekt och energi.

Tomas Turesson förbundskapten för P18 i fotboll:

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det här med curling är inget jag ser som förbundskapten i P18–landslaget men generellt så anser jag att föräldrar som står och skriker från sidlinjerna är rent av skadligt för barnen. Att heja, stötta och skjutsa är bra. Det är viktigt att vi som tränare får ta ansvar och ta hand om barnen under träningen.

– Jag tycket inte att skjutsa är curling men det är klart att det är bra att fundera på hur lätt man gör det för sina barn, det är inte bra om det är för lätt. Jag blev själv curlad som barn och behövde inte kämpa så mycket, det gör att jag i dag funderar mer på hur jag beter mig mot mina egna barn.

– Generellt så tycker jag att det är en bra lista, självklart spelar åldern på barnen roll men den sänder rätt signaler till föräldrar.

Fakta. Fotbollstränarens checklista till curlande idrottsföräldrar
 1. Låt barnen packa sin egen utrustning och träningskläder.
 2. Var alltid i tid till träning
 3. Lär dem att tvätta av sina skor
 4. Att alltid lägga smutsiga träningskläder i tvätten.
 5. Säg åt dem att alltid ge hundra procent på träning och på matcher
 6. Om möjligt, gå eller cykla till träningen.
 7. Visa hur man ska knyta fotbollsskorna
 8. Spela fotboll med barnen, var och när de vill.
 9. Låt dem använda sin utrustning tills den faller isär. Köp då nytt.
 10. Köp nya fotbollskor när de behöver nya. Inte när de vill ha nya.
 11. Köp begagnade fotbollsskor och spara en förmögenhet.
 12. Lär dem att inte hata andra lag.
 13. Vinst eller förlust, älska sporten
 14. Respektera lagkamrater, motståndarna, domarna och det andra lagets tränare. Lär barnen detta, annars får tränaren göra det.
 15. Låt barnen få drömma om att bli Messi men ge dem inga förväntningar.
 16. Att skylla på lagkamrater, domaren eller vad som helst går helt bort.
 17. Låt barnen spela fotboll hemma med en tennisboll.
 18. Ta med dem på fotbollsmatcher för att få se proffsen.
 19. Berätta för dem att fotboll är för att ha kul. Träning är för att ha kul. Om det inte är kul för dem, prata med tränaren/klubben eller byt till en annan klubb.
 20. Titta på fotbollsvideor på nätet, låt dem försöka härma och bemästra några av dem.
 21. Uppmuntra dem och ge dem stöd men skrik aldrig instruktioner från sidlinjen när de spelar i mitt lag, eller i något lag.
 22. Spela andra sporter
 23. Om du är en fotbollsförälder, försök inte träna ditt eget barn. Ta med dem ut, fråga vad de vill göra och låt dem göra det.
 24. Berätta för ditt barn att du älskar att se dem spela. (Tillägg från Davids vän Mark O Sullivan)
Fakta. David Lynch
 • Ålder: 53 år
 • Familj: Fru Saba och sonen Nima 8 år.
 • Yrke: Frilansskribent och fotbollstränare
 • Född: Glasgow, Scotland. Kom till Sverige 1991.