Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fougberg-infor-nattmaran-forberedd-pa-att-folk-kommer-att-kollapsa/

Sport

Fougberg inför nattmaran: ”Förberedd på att folk kommer att kollapsa”

Cecilia Norrbom, Charlotta Fougberg och Johanna Bäcklund är svenska representanter i ett VM-maraton, som förväntas bli extremt tufft. Foto: JOEL MARKLUND

Doha. Det är den stora prövningen som alla pratar om inför VM. Nattmaran längs strandpromenaden i Doha riskerar att bli en mardröm.

– Min tränare har förberett mig på att på att det kan komma att ligga folk som har kollapsat vid sidan av banan, säger Charlotta Fougberg.

Tillsammans med Johanna Bäcklund och Cecilia Norrbom är Fougberg svensk deltagare i maratonloppet, som kommer att bli ett kraftprov utöver det vanliga.

Drygt 42 kilometers löpning är påfrestande normalt sett. Men det det finns inte mycket som är normalt med VM-maratonloppet i Doha, som startar vid midnatt på premiärdagen. Detta för att temperaturen i Qatar ska sjunka. Ändå räknar arrangörerna med att det kommer att vara mellan 30 och 35 grader vid starten.

Men det är framför allt den extrema luftfuktigheten som kommer att ställa till det för löparna, vilket DN:s Johan Esk kunde intyga efter att ha provsprungit en tiondel av VM-banan.

Den svenska landslagsläkaren Lena Haggren-Råsberg hör till dem som är kritisk till att VM avgörs under dessa förhållanden och varnar för att löparna kan drabbas av överhettning.

– Vi får hoppas att det är bra sjukvård, säger Charlotta Fougberg, som själv anser sig väl förberedd trots att hon bara sprungit ett maratonlopp tidigare i karriären.

Det var i Sevilla, där den tidigare hinderlöparen med 2.29,40 noterade den näst snabbaste svenska tiden genom tiderna och kvalificerade henne för VM.

Förberedelserna har bland annat bestått tävling i extrakläder och träning i värmekammare i Göteborg – ett test som visade hur tuff extrem löpning i varma och fuktiga förhållanden kan vara.

Fougbergs temperatur mättes under försöket.

– Jag gick från 37,5 till 39,5 grader och fick frossa och gåshud. Jag mådde inte bra, säger hon.

Ändå känner hon ingen direkt oro inför VM-loppet.

– Jag vet att det kommer att bli jobbigt, men jag tror också att jag förberett mig bättre än många andra, säger 34-åringen, som också ställt om dygnsrytmen.

Morgonmänniskan har tvingat sig själv att vakna tidigare och gå och lägga sig senare. Här i Doha har hon in släckt lampan förrän vid två, tre på natten.

Johan Wettergren, Fougbergs tränare, poängterar vikten av att dricka – mer än vanligt. 2,5 liter vätska ska löparna konsumera under de sju varven längs strandpromenaden i Doha, som vart och ett mäter sex kilometer. Fler och kortare varv är en säkerhetsåtgärd, som gör att arrangörerna kan hålla bättre koll på löparna.

– Det är väldigt viktigt att man kan ta till sig vätskan, men det är inte så lätt att få sig 2,5 liter medan man springer, säger Wettegren.

Fougberg tror att det ska ordna sig.

– Jag har tränat på det också, säger hon.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ordförande, Sebastian Coe, kommenterade oron inför maratonloppet vid presskonferens på torsdagskvällen. Han sade att IAAF:s medicinska organisation följt frågan och poängterade att man kommer att ha mer vatten och sjukvårdare runt banan än man någonsin haft.

– Det kommer att bli varmt, men det som är bra med denna tävling är att det gett vår medicinska organisation möjlighet att lära sig med om vad det innebär att tävla i extrem värme, sade Coe.