Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fourcade-besviken-over-att-sasongen-inte-startar-i-ostersund/

Sport

Fourcade: ”Besviken över att säsongen inte startar i Östersund”

”Om jag inte vinner något guld där kommer jag att vara besviken.” Martin Fourcade (Frankrike) blickar fram mot skidskytte-VM i Östersund.
”Om jag inte vinner något guld där kommer jag att vara besviken.” Martin Fourcade (Frankrike) blickar fram mot skidskytte-VM i Östersund. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

POKLJUKA. Hur hittar man ny motivation efter elva VM-guld, fem OS-guld och sju raka världscupstitlar?

Det blir svårare för varje år, erkänner skidskyttecirkusens största stjärna – Martin Fourcade – i en intervju med DN. 

Men:

– Jag älskar fortfarande det jag gör, säger fransmannen. 

Lisa Edwinsson
Rätta artikel

Slå på skidskytte på tv – och med stor sannolikhet går Martin Fourcade för seger.

Det börjar nästan bli tjatigt. Men den 30-årige fransmannen har varit världscupens ohotade kung så gott som hela 2010-talet.

Sju raka totaltitlar har det blivit. Och som om det inte vore nog: 25 VM-medaljer (varav elva guld) och sju OS-medaljer (fem guld).

Inför vinterns skidskytte-VM i Östersund har Martin Fourcade tagit minst en guldmedalj i alla mästerskap sedan 2011.

 – Om jag inte vinner något guld där kommer jag att vara besviken, säger han.

Det är efter säsongens allra första tävling, och seger, som en till synes avslappnad stjärna dröjer sig kvar i presstältet, och pratar med allt från journalister till konkurrenter.

Fourcade och det franska laget tog inte oväntat hem segern i mixedstafetten i söndagens världscuppremiär. Affischnamnet sköt både fullt och förde upp lagkamraterna i ledning under sin stafettsträcka i Slovenien. Ändå är han inte helt nöjd.

– Jag kände mig väldigt bra i skyttet, men i spåret var det inte min bästa dag, säger han till DN. 

Hur har försäsongen varit?

– Jag är rätt nöjd med jobbet som jag har gjort i sommar. Men jag förväntar mig inte att vara i superform redan från första tävlingen. 

Trots blandade känslor gav mixedstafetten energi för resten av premiärveckan. Åkningen var inte klockren i torsdagens distanslopp. Men med fullt skytte kom karriärens 75:e seger.

Nu väntar fredagens sprint.

– Jag tror att det kan bli en bra säsong, konstaterar Martin Fourcade.

Ingen ovanlig syn. Martin Fourcade tog på torsdagen karriärens 75:e skidskytteseger – världscupen, VM och OS inräknat.
Ingen ovanlig syn. Martin Fourcade tog på torsdagen karriärens 75:e skidskytteseger – världscupen, VM och OS inräknat. Foto: Jure Makovec/AFP/TT

En sak stör dock världscupdominanten den här veckan: Att premiären i år – på grund av VM i mars – inte som vanligt avgörs i Östersund, i Pokljuka i de Juliska alperna, två timmars bilfärd från Ljubljana.

– Östersund är ett ställe jag älskar, jag är nästan besviken över att säsongen inte startar där! säger Martin Fourcade och skrattar.

– Jag har så många bra minnen därifrån (bland annat 13 individuella segrar). Så självklart ser jag fram emot VM där.

Martin Fourcade debuterade i världscupen i mars 2008. Därmed missade han den senaste gången Östersund arrangerade ett VM, en månad tidigare.

– Men jag vet att det var det var ett väldigt bra VM. Jag hoppas att det kommer att vara samma publiktryck nu och att jag tar några segrar. 

Efter alla framgångar, är det aldrig svårt att hitta motivation för en ny säsong?

– Jo, självklart. Det är svårare nu än förut, av många anledningar. Jag är inte så ung längre, jag har två döttrar hemma. Det är ibland svårt att lämna dem, men det är en del av mitt jobb och jag älskar fortfarande det jag gör, säger Fourcade.

– Om jag inte gjorde det skulle det märkas ute i spåret.

Ett VM-år till trots är huvudfokus fortfarande titeln i totala världscupen, säger Fourcade. Förra säsongen var norrmannen Johannes Thingnes Bö ”bara” 89 poäng bakom i sammanställningen.

– Det stora målet är fortfarande världscupen, det betyder ju att du är stark och jämn över hela året.

– Men givetvis är VM alltid speciellt. 

Martin Fourcade överraskades av svenskarnas framgångar i OS. Här på prispallen ihop med Sveriges nya skidskytteprofil, Sebastian Samuelsson.
Martin Fourcade överraskades av svenskarnas framgångar i OS. Här på prispallen ihop med Sveriges nya skidskytteprofil, Sebastian Samuelsson. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Extra speciellt blir VM för ett gäng nya konkurrenter.

Med två guld och två silver gjorde Sverige succé i OS i vintras. Och att svenskarna har imponerat på skidskyttestjärnan står klart.

– Jag blev väldigt förvånad i OS, men allt klaffade för dem, samtidigt och på samma gång, säger Fourcade och tillägger specifikt om 23-åriga Hanna Öberg och 21-årige Sebastian Samuelsson: 

– Det här kan vara början för dem, men det var också en laginsats.

Om det svenska skidskyttelandslaget kan upprepa succén i hemma-VM återstår dock att se.

– Det kan vara svårt, även om jag tror att Hanna och Sebastian kommer att vara bättre i år än förra året, säger Fourcade.

Finns risken att det blir för mycket press och förväntningar? 

– Ja, självklart. Men de vill nog visa alla att OS inte var en engångsföreteelse och de har ett bra lag. Ge dem tid bara.