Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Sportavgöranden som blivit klassiker – minns du?

En del segrar minns man mer än andra. Som Charlotte Kallas upphämtning i OS-stafetten i Sotji eller Peter Forsbergs straff i Lillehammer. Ibland är de bragdartade – ibland mer turliga. Testa om du minns de 12 segrar vi valt ut.

Rätta artikel

1 av 12

Fotboll. I Champions League-finalen 2005 stod det 3–0 till Milan efter en spelad halvlek och alla trodde att matchen var över. Liverpool ville dock annorlunda och efter 90 minuter var det oavgjort efter mål av Gerrard, Smicer och Alonso. Efter en mållös förlängning väntade straffar. Vad heter Milanspelaren som – till Liverpool-spelarnas stora glädje – missade den sista straffen?

Nästa fråga

2 av 12

Tennis. Det har slagits många rekord under Wimbledons långa historia men inget lika uppseendeväckande som det här. 2010 spelade amerikanen John Isner och fransmannen Nicolas Mahut en match som tog drygt 11 timmar att slutföra. Sista set höll på väääääldigt länge, vad blev siffrorna?

Nästa fråga

3 av 12

Shorttrack. Han slutade trea i kvartsfinalen men gick vidare tack vare en diskning, i semifinalen låg han sist när två åkare föll i den sista kurvan och i finalen kunde han glida om övriga efter en massvurpa. Den här australiensarens OS-guld är troligtvis det turligaste någonsin, vad heter han?

Nästa fråga

4 av 12

Fotboll. VM 1994 minns vi svenskar med värme. I Italien är det inte lika gott humör när mästerskapet kommer på tal, de förlorade nämligen finalen mot Brasilien efter en dramatisk straffläggning. Vad heter spelaren som missade den sista straffen för Italien?

Nästa fråga

5 av 12

Ishockey. När man pratar om OS-finalen i Lillehammer 1994 är det mest Peter Forsbergs magiska straff eller Tommy Salos galna räddning man minns. Vad hette den kanadensiske målvakten som motvilligt fick vara med på ”Foppas” klassiska frimärke?

Nästa fråga

6 av 12

Skridsko. Efter misslyckanden i Sarajevo, Calgary och Albertville var det många som trodde att det aldrig skulle bli något OS-guld för den i övrigt välmeriterade amerikanen Dan Jansen. Men på den sista distansen i sitt sista OS kom segern. Hur långt var loppet?

Nästa fråga

7 av 12

Ishockey. 1998 gick den femte avgörande SM-finalen mellan Djurgården och Färjestad till övertid. Färjestad vann efter att en doldis skickat in ett slagskott mellan Tommy Söderströms benskydd. Vad heter guldhjälten?

Nästa fråga

8 av 12

Längdskidor. Vid växlingen inför den sista sträckan på stafetten i OS i Sotji låg Sverige trea, 26 sekunder efter närmaste lag. Då klev Charlotte Kalla in i handlingen och tog in sekund efter sekund. På upploppet passerade hon konkurrenterna och guldet var i hamn. Vilket land slutade tvåa?

Nästa fråga

9 av 12

Fotboll. Minut 90. Bayern München leder med 1–0 mot Manchester United och ser ut att gå mot Champions League-titeln 1999 när två inhoppare bestämmer sig för att sabba festen. I den första tilläggsminuten rullar Teddy Sheringham in kvitteringen och bara minuter senare avgör United matchen. Vad heter spelaren som sätter 2–1-målet?

Nästa fråga

10 av 12

Ishockey. VM 2003. Mats Sundin gav Sverige en tidig ledning men sedan trillade fem finländska mål in och en semifinalplats kändes enormt långt borta. Men Sverige kom igen. Jörgen Jönsson gjorde 2–5, Peter Forsberg 3–5, Jonas Höglund 4–5 och sedan kvitterade Forsberg matchen i den tredje perioden efter en fin soloprestation. Vad heter spelaren som satte det matchavgörande 6–5-målet?

Nästa fråga

11 av 12

Brottning. I OS i Sydney 2000 hade Alexander Karelin chansen att bli den tredje idrottaren i historien att vinna fyra raka OS-guld i samma gren. Men en amerikan från Wyoming ville annorlunda och en av OS-historiens största skrällar var ett faktum. Vad heter amerikanen?

Nästa fråga

12 av 12

Ishockey. VM 1962 avgjordes i en rak serie. I den fjärde matchen ställdes Tre Kronor mot favorittippade Kanada och lyckades vinna med 5–3 efter att ha gjort det sista målet i öppen kasse. Lennart Hylands ”Den glider in i mål”-referat är klassiskt, men vem var målskytten?

Du har svarat på 0 av 12 frågor