Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/framtiden-ar-har-ryska-bjornen-vann-atp-slutspelet/

Sport

Framtiden är här – ”ryska björnen” vann ATP-slutspelet

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. Foto: Ella Ling/BPI/Shutterstock

Ryssen Daniil Medvedev, 24, avslutade tennisåret med att vinna ATP-slutspelet i London, efter 6–4, 6–7, 6–4 mot Dominic Thiem.

Tillsammans med sin österrikiske finalmotståndare visade han att framtiden redan kan vara här.

Herrtennisen kan i år sammanfattas med ett inställt Wimbledon, var sin Grand Slam-seger för Novak Djokovic, Dominic Thiem och Rafael Nadal – och ett ATP-slutspel med Daniil Medvedev som segrare.

För när säsongen i helgen avrundades var Medvedev den starkaste i kronprinsmötet.

Världstrean Thiem och världsfyran Medvedev är de som just nu står närmast att ta över efter de ”tre stora” – giganterna Djokovic, Nadal och Roger Federer.

Det var därför ingen slump att just de på lördagen slog ut Djokovic och Nadal i semifinalerna. Thiem besegrade Djokovic efter ett avgörande tiebreak i det tredje setet och Medvedev betvingade Nadal med 2–1 i set.

– Det är stort att vi lyckades slå två av de största spelarna i sportens historia. Det är super för tennisen, sade 24-årige Medvedev inför söndagskvällens final.

I finalen i O2 arena i London bröt Thiem Medvedevs serve vid 2–2 i det första setet, som han sedan vann med 6–4. Medvedev vann det andra setet efter tiebreak. Avgörandet kom vid ställningen 2–2 i det tredje setet då Medvedev bröt Thiems serve.

Daniil Medvedev fick sitt genombrott förra sommaren då han gick till final i sex raka ATP-tävlingar, inklusive US Open, där det blev förlust i en femsetare mot Rafael Nadel. Den ryska björnen - ”medved” betyder björn på ryska – visade klass när han helt vände matchen i tiebreaket i det andra setet.

Dominic Thiem, från Wiener Neustadt i Österrike, har vunnit 17 ATP-titlar och tog sin första Grand Slam när han vann US Open i september. Tidigare hade han två finalförluster mot Nadal i Franska öppna 2018 och 2019.

Thiem har tveklöst tagit stora steg de två senaste åren. Från att inte riktigt ha räckt till mot de tre storstjärnorna har han sedan 2019 plus på alla tre i inbördes möten: Thiem har 3–0 mot Roger Federer, 3–1 mot Nadal och 3–2 mot Djokovic.

Trots att Medvedev och Thiem knappar in på toppen är Novak Djokovic fortfarande ohotad världsetta. Serben har nu 295 veckor bakom sig i den positionen och är 15 veckor ifrån att ta sig förbi rekordhållaren Roger Federer som har 310.

I och med Daniil Medvedevs vinst har nu sex olika spelare vunnit ATP-slutspelet de sex senaste åren.

– Jag hoppas vi har flera matcher vid sådana här stora tillfällen framför oss, sade Medvedev i segerintervjun.

Ämnen i artikeln

London
Rafael Nadal
Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt