Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fran-banken-i-savehof-till-linjen-i-landslaget/

SPORT

Från bänken i Sävehof till linjen i landslaget

Sävehofs 19-åring Felix Möller njuter av att vara i landslaget, här med Jim Gottfridsson.
Sävehofs 19-åring Felix Möller njuter av att vara i landslaget, här med Jim Gottfridsson. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Felix Möller har gått från avbytarbänken i Sävehof raka vägen in i den svenska EM-truppen.

– Det gäller att vara beredd när man får chansen, säger den 19-årige debutanten.

Felix Möller hade dukat fram middagen hemma i lägenheten och brydde sig inte om att svara när det ringde i mobilen. Strax efteråt kom det ett sms från det norska numret.

Det var handbollens förbundskapten Glenn Solberg som ville att Felix skulle slå en signal.

Några minuter senare fick han beskedet att han var uttagen i den svenska truppen till EM i Slovakien och Ungern.

– Det kom som lite av en chock, men den övergick snart i glädje, säger Möller, som var med vid landslagssamlingen i november och gjorde ett gott intryck.

Tonåringen, som kommit fram i Sävehofs ungdomssektion, har gjort en snabb resa sedan han i fjol flyttades upp för att träna med A-laget. Tanken var att han mest skulle se och lära, men skador och sjukdomar gjorde att det blev mer spel än han räknat med.

Det slutade med SM-guld efter 3–0 i finalmatcher mot IFK Skövde. Framgångarna har fortsatt under spelet i European League under hösten.

Sävehof jublar efter SM-guldet.
Sävehof jublar efter SM-guldet. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Nu var Sävehofs A-lag ingen ny miljö för honom. Storebror Simon är lagets målvakt. Pappa Peter har en framgångsrik karriär bakom sig som utlandsproffs och dubbla SM-guld med Partilleklubben. Därefter har Peter varit ungdomstränare, styrelseledamot och assisterande tränare för herrlaget. Felix minns hur han redan som liten fick följa med inte bara på läktaren i Partillebohallen utan till och med in i omklädningsrummet.

– Man fick förebilder och så gjorde man allt för att bli som de i A-laget. Handbollskulturen sitter i väggarna, säger han.

Ivrigt påhejad av farmor Christin, som ser alla hemmamatcher och sköter familjens klippalbum, har Felix Möller gått i pappas och storebrors fotspår. Nu är det han som blir först med att få spela ett stort mästerskap med landslaget.

Felix Möller började som niometersspelare, men växlade i unga tonåren över till att spela mittsexa, samma position som pappa. Det gäller att vara stryktålig där inne på linjen. Han mäter 195 centimeter och väger 108 kilo, men siktar på att bli ännu större.

– Jag måste lägga på mig lite mer muskler, helt klart, säger han.

Det är tufft på linjen. Här tar Felix Möller hand om Lugis Casper Käll.
Det är tufft på linjen. Här tar Felix Möller hand om Lugis Casper Käll. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Möller ser EM främst som en möjlighet att se och lära. Han konstaterar att han konkurrerar med världsspelare, men också att man i dessa tider inte kan ta något för givet.

Landslagets EM-uppladdning har precis som vid VM i fjol störts av pandemin. Möller vet att viruset snabbt kan förändra hierarkin bland linjespelarna. Då är han beredd.

– Det gäller att ta chansen när man får den, precis som jag gjorde i Sävehof förra säsongen. Om man inte tror att man ska få spela är man inte lika förberedd, säger han och förklarar att han och landslagskompisarna försöker att inte låta pandemisituationen ta bort fokus från det som de ska utföra på handbollsplanen.

Möller tror på en bra svensk chans i EM. Han satt klistrad framför tv:n när Sverige i fjol först tog VM-silver och därefter gick till kvartsfinal i OS. Nu får han själv vara med och bidra.

– Det är dags att vinna nu, säger han optimistiskt.

Läs mer:

Ekberg efter otroliga rekordet: ”Uppe bland legendarerna”

Guide: EM i handboll för herrar 2022 i Slovakien och Ungern

Ämnen i artikeln

Handbolls-EM
IK Sävehof
Handboll
Västsverige
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt