Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fran-liljenvall-till-bahta-tidigare-svenska-dopningsfall/

Sport

Från Liljenvall till Fransson – tidigare svenska dopningsfall

Tomas Johansson med sitt OS-silver 1984. Brottaren fråntogs medaljen efter att ha testats positivt för anabola steroider.
Tomas Johansson med sitt OS-silver 1984. Brottaren fråntogs medaljen efter att ha testats positivt för anabola steroider. Foto: Leif Engberg

Från Hans-Gunnar Liljenvalls historiska OS-diskning 1968 – till Jenny Franssons anabola steroider.

På fredagen stod det klart att den svenska EM-guldmedaljören i terränglöpning, Robel Fsiha, har testats positivt för dopning. 

Här är några tidigare svenska dopningsfall. 

Baseboll

Bryan Berglund: Skulle landslagsdebutera i EM 2012, men uteslöts efter att ha åkt fast för det muskeluppbyggande preparatet methylhexeanamine. Därmed var även proffskarriären över.

Bob

Ludmila Engquist: OS-ettan på 100 meter häck från 1996 började åka bob – men avbröt satsningen efter att ha åkt fast för den anabola steroiden metandrostenolon 2001.

Ludmila Engquist bytte häcklöpning mot bob – och fastnade i en dopningskontroll.
Ludmila Engquist bytte häcklöpning mot bob – och fastnade i en dopningskontroll. Foto: TT

Brottning

Jenny Fransson: Stängdes i måndags av efter att ha testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. På fredagen fastställde b-provet a-provets resultat. VM-tvåan förnekar medveten dopning och misstänker sabotage, men är permanent borttagen från OS-truppen. 

Tomas Johansson: Blev av med sitt OS-silver från 1984 efter att kort därefter ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

Cykel

Niklas Axelsson: Testades positivt för epo två gånger, 2001 och 2010. Stängdes efter det senare tillfället av på livstid.

Marianne Berglund: Världsmästaren från 1983 ska ha fått i sig ämnet efedrin efter att ha tagit ett preparat för menstruationsrelaterade problem. Stängdes av i tre månader 1989.

Linda Haglund och Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Ulf Ekelund 1981, efter beskedet om sprinterns avstängning från Internationella friidrottsförbundet.
Linda Haglund och Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Ulf Ekelund 1981, efter beskedet om sprinterns avstängning från Internationella friidrottsförbundet. Foto: TT

Friidrott

Abeba Aregawi: Testades i januari 2016 positivt för den då nyss förbjudna substansen meldonium, riskerade fyra års avstängning och fråntogs sin plats till OS. Friades dock senare, då hennes nivåer av meldonium låg under antidopningsbyrån Wadas nya gränsvärlden. Det gick heller inte att klarlägga om medeldistanslöparen hade tagit preparatet medan det fortfarande var tillåtet.

Meraf Bahta: Dömdes i somras delvis retroaktivt till ett års avstängning för tre prickar i den så kallade vistelserapporteringen. Var fri att tävla igen på löparbanorna 1 september 2019.

Adil Bouafif: Långdistanslöparen fälldes för dopning efter EM 2014, stängdes av i två år, och därefter ytterligare två år från landslaget.

Ricky Bruch: Åkte aldrig fast, men erkände efter diskuskarriären att han ägnat sig åt systematisk dopning, bland annat med anabola steroider. Första gången ska ha varit 1969. 

Linda Haglund: Testades positivt 1981 för anabola steroider. Sprintern nekade till medveten dopning, men stängdes av i ett och ett halvt år. 

Löparstjärnan Meraf Bahta slarvade med vistelserapporteringen och straffades med ett års avstängning.
Löparstjärnan Meraf Bahta slarvade med vistelserapporteringen och straffades med ett års avstängning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Gång

Andreas Gustafsson: EM- och VM-gångaren testades positivt för epo och avböjde därefter att B-provet skulle analyseras. Stängdes av i två år 2015.

Nicklas Bäckström steget bakom Tre Kronors läkare Björn Waldebäck under en historisk presskonferens efter OS-finalen i ishockey 2014, i Sotji.
Nicklas Bäckström steget bakom Tre Kronors läkare Björn Waldebäck under en historisk presskonferens efter OS-finalen i ishockey 2014, i Sotji. Foto: Roger Turesson

Ishockey

Nicklas Bäckström: Fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 sedan han överskridit gränsvärdet för pseudoefedrin, ett ämne som han fått i sig via en allergimedicin. Bäckström fick behålla OS-silvret efter flera turer sedan antidopningsbyrån Wada, Internationella olympiska kommittén och Internationella ishockeyförbundet utfärdat en reprimand till spelaren.

Edwin Hedberg: Den dåvarande Modo-forwarden ertappades med det dopningsklassade medlet sibutramin 2014. Stängdes av i sex månader.

Ulf Nilsson: Fälldes under VM 1974 för det förbjudna ämnet efedrin, som funnits i hans hostmedicin. Fick inte spelare vidare i VM.

Robin Rahm: Den dåvarande Färjestadsmålvakten stängdes 2010 av i två år för att ha använt anabola substanser.

Hans-Gunnar Liljenvall blev den första som någonsin diskades för dopning under ett OS. 1968 hade svensken som tävlade i modern femkamp för hög promillehalt alkohol i blodet.
Hans-Gunnar Liljenvall blev den första som någonsin diskades för dopning under ett OS. 1968 hade svensken som tävlade i modern femkamp för hög promillehalt alkohol i blodet. Foto: Folke Hellberg

Modern femkamp

Hans-Gunnar Liljenvall: Blev den första som diskades för dopning under ett OS, 1968. Orsaken var för hög promillehalt alkohol i blodet. Diskningen medförde att det svenska laget förlorade en bronsmedalj.

Tyngdlyftning

John Christensen: Blev hemskickad från OS 1988 och därefter avstängd från landslaget på livstid efter ett positivt dopningstest.

Göran Pettersson (i dag Jaxéus): Blev diskad efter OS 1984 efter att ha lämnat ett dopningsprov innehållande anabola steroiden nandrolon. 

Läs mer: 

Svensk Europamästare i terränglöpning fast i dopningstest 

Svenskt OS-medaljhopp fast i dopningstest