Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fran-petad-till-vallachef-det-svangde-ganska-fort/

Sport

Från petad till vallachef: Det svängde ganska fort

Nye vallachefen Anders Niemi är väl medveten om den kritik som riktades mot vallateamet när det gällde den klassiska åkningen. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Anders Niemi är vallaren som petades men kom tillbaka som vallachef. 

– Utan att ha exakt koll så kan jag säga att det blev lite uppförstorat, säger Niemi. 

På fredag är det upp till bevis när världscupen drar i gång med sprint i finska Ruka.

Den infekterade striden i längdåkningslandslaget slutade inte bara med att landslagschefen, vallachefen och längdchefen försvann ur organisationen.

Den drabbade också vallaren Anders Niemi. 

Enligt Lorentz Söderhielm, landslagets skidslipare, var Niemi en av två vallare som efter säsongens utvärdering skulle bytas ut.

Niemi lämnade landslaget men redan i slutet av augusti fick han frågan att komma tillbaka av Ola Strömberg, förbundsdirektör och tillförordnad längdchef. 

Nu som chef.

– Jag blev lite överraskad för det svängde ganska fort, säger Niemi.

Han är väl medveten om den kritik som riktades mot vallateamet när det gällde den klassiska åkningen.

– Det jag får ta till mig nu är att vi ska bli bättre på den klassiska biten med fästvalla och så vidare.

Niemi, som arbetat som landslagsvallare i tolv år, var tillförordnad vallachef de gånger Urban Nilsson inte var på plats under förra säsongen.

Nu är det han som får stå till svars när åkarna inte har tillräckligt bra vallade skidor för att kunna göra sig själva rättvisa. 

Niemi tror att han kommer stå stadigt även när en vallabom förstör festen för de svenska åkarna. 

Som när Larry Poromaa var chef i VM i Holmenkollen 2011 och fick ett ironiskt råd, ”Läs på burken”, av finske vallachefen Stefan Storvall när svenska krisen var som värst.

I OS i Pyeongchang 2018 fick Urban Nilsson gång på gång stå till svars för vallamissen på herrstafetten där Jens Burman och Daniel Rickardsson hade odugliga skidor.

– Det kommer tillfällen när vi har sämre skidor men också gånger när vi har bättre, det ingår i det här spelet, säger Niemi.

Niemi vill se en tätare kontakt mellan åkare och vallare för att förbättra samarbetet.

– Landslaget har blivit så stort under de senaste åren. Det har blivit lite som att tjejerna och killarna varit för sig själv och vallarna och tränarna för sig, det blivit grupperingar. Jag vill att åkare och vallare hinner träffas lite mer, det behöver inte vara arbetssnack hela tiden utan man kan bara umgås. Det har vi jobbat lite med under hösten. 

I ett försök att förbättra förutsättningarna i den klassiska åkningen har Niemi tagit in vallare från andra nationer som ska komma med lite nya grepp. 

– Jag vet inte om vi har tappat men det kan vara så att andra länder jobbat ännu hårdare så att vi har hamnat på samma nivå. 

Fredrik Örner från Skellefteå, Martin Norrgård från Finland och Ulf Eriksson från Mora, som tidigare vallat åt det japanska landslaget, är en ny trio i vallbussen.

– De är bra och har varit med i cirkusen länge. 

Jens Eriksson och Anders Svanebo, skidåkare med landslagsmeriter, kommer vara med som extraresurser.

– Vi har en bra bredd och har fått in nya kunskaper, det känns jättebra. Nu är vi redo och klara för säsongen.

Att hitta rätt i valladjungeln är en utmaning, att inte slita ut vallateamet är en annan.

– Det är rekordmånga tävlingar och dessutom ligger de tajt inför Tour de Ski som är huvudmålet. Det gäller att hitta lösningar så att alla i vallateamet är taggade och utvilade. Tour 2020 i Sverige och Norge blir också stort.

Fredagens världscupspremiär blir första riktiga testet för Niemi och det svenska vallagänget.

– Jag tycker att det ska bli spännande, det är en stor utmaning med tanke på hur bra det svenska laget är för tillfället. Jag känner mig förberedd.

Läs mer:

Irländarens återbud gynnar Norge i längdpremiären 

Lars Grimlund: Peterson förlorade striden mot vallabussen – och nu läggs locket på 

Vallachefen om fluorförbudet: ”Kommer ta tid ta fram testsystem”