Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Från Skarpnäck mot OS

Vassili "Valle" Boguslavski ger lille Adam Ahmadov några taktiktips. Längst till höger Akit Adnan.
Vassili "Valle" Boguslavski ger lille Adam Ahmadov några taktiktips. Längst till höger Akit Adnan. Foto: Erich Stering
Om svensk boxning har en framtid kan den mycket väl finnas på adressen Skarpnäcks Gårdsväg 10 hus 11. Här drillar Vassili Boguslawski 14 unga killar som inom loppet av fem månader – från december 2005 till april 2006 – tog sju SM-guld.

Skarpnäcks Boxningsklubb bildades 2001. Fem år senare tillhör klubben det yppersta elitskiktet i landet. När Svenska boxningsförbundet förra helgen höll årsmöte och förrättade prisutdelning gick tre av de tyngsta utmärkelserna till den lilla uppstickaren från förorten.

Skarpnäcks BK blev årets klubb.

Skarpnäcks BK:s Clarence Goyeram blev årets unga boxare.

Och Skarpnäcks BK:s Vassili Boguslawski blev årets ledare.
- Det är kul med pris och det är klart att vi är stolta, men nu gäller det att se framåt, säger "Valle". Jag är inte nöjd förrän vi har killar som boxas i OS och VM.

Valles far är ryss och hans mor är polska. Han kom till Sverige som sexåring och sökte sig snabbt till boxningen. Han vann ungdoms-SM och junior-SM och ett tag tränade han under Yngve Johansson och tillsammans med Roger Andersson - två profiler med lyskraft från Linnéa.
- Jag var hyfsad men tycker inte att jag fick den rätta uppbackningen, säger "Valle".

Istället för att harva vidare i ringen utan mål och mening la "Valle" handskarna på hyllan och sadlade om till tränare. Efter några år i diverse stockholmsklubbar återvände han till rötterna i Skarpnäck och fångade snabbt ett antal unga grabbars uppmärksamhet.
- Jag gick runt i samhället och knackade dörr för att kolla om det fanns något intresse för boxning. Och det fanns det ju, säger han och skrattar.

I dag har "Valle" 14 boxare i sitt stall. De är unga, ambitiösa, välutbildade - och mycket framgångsrika. Från december 2005 till april 2006 boxade "Stall Valle" hem sju SM-guld. Kronan på verket var Löma Ahmadovs senior-SM-titel i 54-kilosklassen.
- Mina killar vinner för att de är mentalt starkare, säger "Valle". Boxning handlar till 90 procent om det mentala och till 10 procent om teknik, taktik och fysik. Det har jag präntat in i killarna och de lyssnar och förstår vad jag menar.

"Valles" lära handlar i mångt och mycket om att boxarna måste härdas. Det är därför han förlägger träningsläger till Ryssland, Ukraina och Kazakstan och det är därför han ser till att killarna får möta alla typer av boxare.
- Krasst uttryckt går det ut på att omvandla rädsla till positiv energi. Om killarna redan i unga år får vistas i främmande miljöer och boxas mot människor de aldrig sett tidigare får de erfarenheter som de kommer att ha stor nytta av senare i karriären.

"Valle" är fullständigt hängiven sin sport och han är - inte helt oväntat - kritisk till hur svensk boxning tar hand om sina talanger.
- Tränarna här i landet tror att de kan och vet allt. De borde göra som jag, ta ett banklån på 70.000 och resa runt i Ryssland och Kazakstan. Där finns de bästa tränarna och de bästa boxarna.

Löma Ahmadov och Clarence Goyeram är två av "Valles" boxare. Löma, 17, är från Tjetjenien, har bott i Sverige i fem år och gått ett 30-tal matcher.

Clarence, 15, har en mamma som kommer från Mauritius och en pappa från Gambia, han har bott i Sverige i hela sitt liv och har gått 33 matcher.

I april möttes de i senior-SM-finalen i 54-kilosklassen. Löma vann, 21-10.
- Det var lite jobbigt att möta en kompis, men jag försökte att inte tänka på det, säger Löma, östeuropeisk i sin stil med fin teknik, råstyrka och gott taktiskt sinnelag.

Clarence, redan döpt till den nye Amir Khan tack vare sitt fina fotarbete och blixtrande slagserier, blev tre månader senare bronsmedaljör vid ungdoms-EM i Albanien.
- Jag mötte en ryss i semifinalen och förlorade med 15-1. Stora siffror, men de flesta som såg matchen tycker faktiskt att jag blev bortdömd.

Löma och Clarence har - trots olikheten i ringen - samma mål och samma idol. Det är OS i London 2012 och sen en karriär i proffsringen som gäller.

Blir de bara hälften så bra som förebilden Roy Jones Jr kan det gå vägen.

Vassili Boguslawski rankar Sveriges

Vassili Boguslawski rankar Sveriges fem bästa boxare.

1 Babacar Kamara, Stockholms AIF 81 kg
- Disciplinerad. Läser av sin motståndare. Starkare ju längre matchen lider.

2 Naim Terbunja, Djurgården 69 kg
- Distansboxare med högt tempo och fin teknik. Noggrann och fokuserad.

3 Murat Nartokov, Majorna 69 kg
- Väldigt explosiv och bestämd, mentalt stark.

4 Akil Adnan, Skarpnäck 60 kg
- Slår mycket och håller högt tempo. Tröttar ofta ut sin motståndare.

5 Rickard Fagerudd, BK Örnen 91 kg
- Väldigt ung, men bestämd och vet vad han vill med sin boxning.

På herrsidan blev dessa belönade

På herrsidan blev dessa belönade i samband med Svenska boxningsförbundets årsmöte:

Årets herrsenior: Babacar Kamara, Stockholms AIF
Årets herrjunior: Yasser Abdo Iriba, Narva BK
Årets ungdom: Clarence Goyeram, Skarpnäcks BK
Årets tränare: Vassili Boguslawski, Skarpnäcks BK
Årets klubb: Skarpnäcks BK