Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Från svenska division 1 till afrikanska mästerskapen

Brommapojkarnas Serge-Junior Martinsson Ngouali är i Gabon för att delta i de Afrikanska mästerskapen. ”Det är hur kul som helst att få chansen”, säger han.
Brommapojkarnas Serge-Junior Martinsson Ngouali är i Gabon för att delta i de Afrikanska mästerskapen. ”Det är hur kul som helst att få chansen”, säger han. Foto: Bildbyrån

I tisdags morse satte sig Serge–Junior Martinsson Ngouali på planet till Gabon. Den 24–årige BP-liraren är en doldis i de stora sammanhangen. Men nu ska han spela en av världens största turneringar, de Afrikanska mästerskapen i fotboll.

Junior, som han oftast kallas, ska representera Gabon, det land hans pappa kommer från.

– Det är hur kul som helst att få chansen, häftigt, säger Junior.

Han hade det lite körigt dagen före avresan. Han hade beställt nya skor, som skulle med ner till Gabon, och de var på avvägar. Det visade sig att de hamnat på ett annat utlämningsställe än det vanliga.

Och skorna är viktiga. På Juniors fötter är det meningen att skorna ska leverera de rätta passningarna till en av världens just nu hetaste spelare, Pierre-Emerick Aubameyang. Anfallaren som öst in mål för Borussia Dortmund den här säsongen, 16 i ligan och fyra i Champions League.

– Det ska bli riktigt kul att få komma närmare en så stor spelare, säger Junior försiktigt, väl medveten om att han måste prestera på träningarna nere i Libreville för att få speltid.

Aubameyang är stjärnan som måste leverera om Gabon ska ha framgång. Hans status i laget påminner inte så lite om den som Zlatan hade i det svenska landslaget.

I övrigt består truppen av spelare som plockats ihop från totalt 14 olika ligor. Endast tre av de 23 i truppen spelar i Gabon. Och inte mindre än sex spelare är födda i Frankrike, bland dem Aubameyang, som liksom mittfältaren Mario Lemina från Juventus tidigare spelat U21–landskamper för Frankrike.

Junior är mittfältaren som tråcklat framgångsrikt på Brommapojkarnas mittfält sedan han slog igenom som 18–åring i allsvenskan 2010. Han bor bara ett stenkast från BP:s hemmaplan Grimsta IP, och har till skillnad från lagkamraterna blivit klubben trogen. Faktum är att han är den enda som finns kvar från den allsvenska truppen 2010 (Gustav Sandberg Magnusson spelade inga matcher för BP men däremot för Gröndal).

Den uppenbara talangen innebar att han fick chansen i U19–landslaget. Och det fortsatte med en U21–landskamp 2011. Men sedan var det stopp.

Samtidigt som lagkamraterna från U21 – Pontus Jansson, Oscar Lewicki, Jiloan Hamad, Oscar Hiljemark, Jakob Johansson och Niklas Hult – har trampat vidare mot proffsliv och spel i A–landslaget.

Och bland lagkompisarna från de första åren i BP märks namn som Nabil Bahoui, Kristoffer Nordfelt, Miiko Albornoz, John Guidetti och Ludwig Augustinsson, spelare som också tagit sig till A–landslaget.

– Jag har hela tiden trivts väldigt bra i BP, förklarar Junior, när han får frågan om varför han inte sökt sig mot större arenor.

Men i somras uppenbarade sig chansen, som placerar honom i ett internationellt skyltfönster.

Lillebrorsan Tom fick ett telefonsamtal från Gabons fotbollsförbund. Ett samtal som var en inbjudan till landslagssamling.

– Jag vet inte hur de hittade mig, säger Junior.

– Men jag fick åka ner till Barcelona och träna med landslaget. Sedan fortsatte vi till Gabon.

Läs mer: Brommapojkarna klart för Superettan

Den gabonesiska nätsajten Gaboneco.com uppmärksammade dock Junior redan hösten 2015. De skrev att Junior förde en diskret tillvaro i den svenska fotbollen, och presenterade honom som en defensiv mittfältare, som landslagsledningen hade under luppen.

Själv säger han att han helst vill ha en mer offensiv roll, där han har mycket boll.

– Tror jag spelade på de flesta offensiva positionerna i BP förra säsongen, förklarar han.

En säsong som innebar att BP vann norrettan och tog sig tillbaka till Superettan, på första försöket.

Vi spelar ju på hemmaplan, och vill nå så långt som möjligt. Tror att det här är det bästa lag Gabon någonsin haft.

Junior är född i Sverige. Mamman är från Dalsland, pappan från Centralafrikanska republiken, men med gabonskt ursprung. Första klubbarna var Gunnilse och Frölunda, innan flytten gick till Stockholm, och Grimsta.

I Gabon har han bara varit vid två tillfällen, båda gångerna för att spela fotboll. Nu åker både mamma Elisabeth och brorsan Tom ner till Gabon för att följa mästerskapet.

– Jag vet inte om pappa åker också. Men jag har mycket släkt därnere också, fastrar, farbröder och en massa kusiner, som kommer att se matcherna. Han erkänner utan omsvep att mästerskapet rört sig i tankarna senaste veckorna.

– Klart man får bilder om hur det kan vara, säger han.

– Vi spelar ju på hemmaplan, och vill nå så långt som möjligt. Tror att det här är det bästa lag Gabon någonsin haft.

Är du spänd?

– Nej, det känns bra, ska bli riktigt kul.

Du är en teknisk spelare. Tror du att spelstilen kommer att passa dig?

– Ja, jag hoppas det. Teknik är mer uppskattat i afrikansk fotboll. När man kommer man mot man på kanten blir publiken helt tokig. De har en annan syn på fotboll än i Europa, de vill ha dueller.

– Men afrikansk fotboll är också väldigt fysisk. Spelarna är starka och snabba, så det lär bli tufft.

Det är vinteruppehåll här hemma. Hur har du förberett dig?

– Jag har kört själv, och tillsammans med kompisar. Jag har fri tillgång till tältet med konstgräsplanen vid Grimsta, så jag känner mig i fullt trim, absolut.

Ni har lottats mot Guinea–Bissau, Burkina Faso och Kamerun i gruppspelet. Hur ser du på det?

– Burkina Faso var i final för fyra år sedan, Kamerun är historiskt sett ett bra lag, Guinea-Bissau svagast på papperet. Vi har bra möjligheter att avancera, som jag ser det.

Gabons bästa insatser i Afrikanska mästerskapen är kvartsfinaler 1996, 2010 och 2012. I Ekvatorialguinea för två år sedan åkte man ur i gruppspelet.

Läs mer: Mr. BP Ola Danhard ska göra Djurgården framgångsrikt

Foto:

Fakta. Så spelas Afrikanska mästerskapen

Gruppspelet avgörs 14–25 januari

Kvartsfinalerna spelas 28–29 januari

Semifinalerna spelas den 1–2 februari

Matchen om tredje pris spelas den 4 februari

Final spelas den 5 februari