Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Frank Andersson har avlidit

Den tidigare brottningsstjärnan Frank Andersson har avlidit i sviterna av en hjärtoperation. Han blev 62 år gammal. 

I slutet av augusti drabbades Frank Andersson av hjärtproblem och lades in på sjukhus. I torsdags opererades han i syfte att senare kunna genomföra en hjärttransplantation. Men operationen medförde komplikationer och under söndagen avled den folkkäre före detta brottaren på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– De vet inte exakt vad som hänt, men hans hjärta orkade inte till sist. Den livsuppehållande hjälpen stängdes av nu under eftermiddagen, säger hans brorson Svante Andersson till Expressen.

Brottningskarriärens höjdpunkter var VM-gulden 1977, 1979 och 1982 samt OS-bronset 1984. Dessutom tog han fyra EM-guld (1976, 1978, 1979 och 1981) och tolv SM-guld.

1977 tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Efter den aktiva karriären jobbade han bland annat som ambassadör för ett spelbolag och deltog i flera olika tv-produktioner, bland annat Let's Dance, Kändishoppet och Mästarnas mästare. Under inspelningen av Mästarnas Mästare 2015 drabbades han av en förkylning och då det blev känt att han led av hjärtsvikt kunde han inte delta fullt ut i tävlingarna.

Frank Andersson var en av de så kallade 56:orna tillsammans med Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg, samtliga stora idrottsprofiler födda 1956.

– Saknaden är redan enorm men jag kommer aldrig glömma alla fina minnen från vår tid tillsammans... mina tankar går till familjen, säger Björn Borg till Sportbladet.

Andersson föddes i Trollhättan och mästerskapsdebuterade på seniornivå redan som 16-åring i EM i fri stil i Lausanne. Sista mästerskapet blev VM i grekisk-romersk stil i Oslo 1985.

Hans stil med att ofta ta sina segrar på spektakulära sätt med blixtsnabba grepp och kast gjorde honom snabbt till en stor publikfavorit.

I oktober 1977 avgjordes VM i brottning i Göteborg och 21-årige Frank Andersson fick av publiken smeknamnet ”Frankie Boy” när han vann match efter match i 90 kilos-klassen och till slut fick rumänen Petre Dicu på rygg i finalen efter att ha lyckats med en halvnelson.

Efter andra VM-guldet, i San Diego 1979, rankades han som världsetta.

Anderssons karriär kantades av konflikter med olika personer inom svensk brottning. Dessutom är berättelserna om hans festande många. 2010 gav han tillsammans med medförfattaren Joakim Langer ut boken ”Frank: Sanningen om lögnerna”.

För TT sammanfattar Langer vem Frank Andersson var med en anekdot. Scenen är OS i Los Angeles 1984. Brottaren Thomas Johansson sitter ensam och äter frukost i OS-byn. Han har blivit fråntagen sitt silver efter att ha testat positivt i en dopningskontroll.

– När alla andra fryste ut den här 19-åriga killen från Haparanda så tog Frank honom under armen och sade ”Kom igen nu, Thomas, nu går vi och super”. Sedan partade de hela natten och i taxin på väg tillbaka till OS-byn så ger Frank bort sin egen bronsmedalj till taxichaffisen, och så sade han ”Äh, Thomas, vi var ju här för att ta guld”. Han hade sådana fantastiska sidor, säger Joakim Langer.

I boken berättade Frank Andersson också hur han som 50-åring fick en adhd-diagnos och hur han trodde att det kunde vara en förklaring till varför han har agerat så impulsivt i olika situationer genom åren.

Brottaren Martin Lidberg, VM-guldmedaljör 2003, säger till TT att han ser Frank Andersson som en av anledningarna till att han själv började brottas.

– Frank var enorm och en stor ikon på 80-talet. Han lyfte brottningen till en helt annan nivå, alla ville vara som han, säger Lidberg som träffade Andersson för mindre än två veckor sedan.

– Vi skrattade och hade det trevligt tillsammans ett par timmar. Han berättade problematiken och hur jobbigt han hade det och jag såg på honom att han var väldigt sjuk. Men att det var så illa att han inte skulle fixa det, det trodde jag inte. Han var ju alltid en fajter och positiv. ”Jag kommer tillbaka, när det här är bra ska jag börja träna stenhårt igen”, sade han. Han var alltid glad och skämtade trots att han hade så otroligt ont. Han försökte alltid hålla skenet uppe.

Fakta.Frank Andersson

Född: 9 maj 1956 i Trollhättan
Meriter som brottare:
VM, guld: 1977, 1979, 1982. VM-silver: 1978, 1981.
EM-guld: 1976, 1978, 1979, 1981. EM-silver: 1977, 1980, 1982.
OS-brons: 1984.

Läs mer: 

Johan Esk: Frank Andersson var brottaren som blev större än sin sport

”Frank var så missförstådd” – reaktioner från idrotts-Sverige

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.