Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/frankrike-stanger-laktarna-tyskland-likasa/

SPORT

Frankrike stänger läktarna – Tyskland likaså?

Paris SG:s superstjärna Neymar i den första matchen mot Borussia Dortmund där PSG föll med 1–2.
Paris SG:s superstjärna Neymar i den första matchen mot Borussia Dortmund där PSG föll med 1–2. Foto: Martin Meissner/AP

Ingen fransk idrott inför mer än 1.000 åskådare.

Det är beslutet från den franska regeringen, vilket bland annat innebär att Champions League-mötet mellan PSG och Borussia Dortmund på onsdag spelas utan publik.

Även tysk fotboll är på väg åt samma håll.

TT Text

All fotboll i franska högstaligan ska spelas inför tomma läktare eller med max 1.000 åskådare fram till den 15 april, meddelar idrottsministern Roxana Maracineanu.

Beslutet gäller samtliga idrottsevenemang med över 1.000 människor i landet, skriver tidningen L'Equipe. Konkret innebär det att matcher i rugby, fotboll och andra idrotter kommer att spelas inför tomma läktare eller skjutas upp.

– Vi befinner oss i ett exceptionellt läge och idrottsvärlden måste delta i den kollektiva insatsen, säger Maracineanu på en presskonferens enligt L'Equipe.

Stormatchen i Champions League mellan Paris Saint-Germain och Dortmund kommer också att spelas inför tomma läktare, ett besked som lämnades av polisen vid lunchtid på måndagen.

Åtgärderna var väntade efter att Frankrikes hälsominister Olivier Véran under söndagskvällen meddelat ett förbud mot alla evenemang med över 1.000 åskådare i ett försök att hejda spridningen av nya coronaviruset.

Frankrike har över 1.200 bekräftade coronafall och 19 döda.

PSG förlorade den första matchen i åttondelsfinalen mot Dortmund med 1–2 efter två mål av 19-årige norrmannen Erling Braut Haaland. Returen på Parc des Princes skulle ha spelats inför över 45.000 åskådare. Sedan tidigare är det klart att även tisdagens Champions League-match mellan Valencia och Atalanta spelas utan publik.

I lördags sköts PSG:s ligamöte med Strasbourg upp på grund av coronavirusets snabba spridning i Alsace-regionen.

Även tysk fotboll ser ut att gå åt samma håll. Den tyska ligadirektören Christian Seifert säger att han räknar med matcher inför tomma läktare i helgen.

– Vi skulle helst av allt spela nästa omgång med åskådare. Men det är tyvärr inte realistiskt, säger Seifert till Bild.

– Vi har beslutat att genomföra omgången rent sportsligt. Men med hur många åskådare eller utan, det är ett beslut som myndigheterna måste fatta.

Läs mer:

Så påverkas idrotten av det nya coronaviruset

Serie A-stjärnorna kan stoppas från svenska landslaget

Hockeyslutspel stoppas: ”Allvarlig kris”

Ämnen i artikeln

Frankrike
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt