Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/frankrike-tog-chansen-upp-fran-jumboplatsen/

SPORT

Frankrike tog chansen – upp från jumboplatsen

Frankrikes Kylian Mbappé gör mål.
Foto: AFP

Frankrike tog sin sista chans att klamra sig kvar i Nations Leagues A-division. Österrike besegrades med 2–0, trots storspel från den österrikiska målvakten Patrick Pentz.

TT Text

Noll segrar och sist i gruppen. Pressen på Frankrike var stor inför Nations Leagues näst sista gruppspelsmatch. Och kanske fungerar världsmästaren från 2018 som bäst under press för när Österrike kom på besök var det spel mot ett mål.

Frankrikes anfall var obevekligt och när svenske domaren Andreas Ekberg blåste i sin vissla efter de första 45 minuterna hade fransmännen kunnat ha en åttamålsledning. Det fanns bara ett problem: Reimsmålvakten Patrick Pentz stod i vägen för precis allt.

När de franska superstjärnorna Kylian Mbappé, Antoine Griezmann och Olivier Giroud rann igenom det österrikiska försvaret svarade 25-åringen för några riktiga paradräddningar.

Strax innan paus stod han bland annat för en dubbelräddning när han först motade bort Aurelien Tchouamenis cykelspark och sedan tog han hand om Griezmanns retur.

Skott efter skott gick antingen på Pentz eller utanför och fransmännens frustration växte.

Men när Kylian Mbappé bestämmer sig för att göra mål, är det oftast bara en tidsfråga innan nätet rasslar till. Tio minuter in i den andra halvleken rasslade det rejält. Efter slarvigt spel av Österrike kunde Olivier Giroud sno bollen på mittplan och hitta Mbappé som trollade upp hela Österrikes försvar på läktaren. Den gången var även Pentz chanslös.

Sedan var det kört. Frankrike fortsatte att dominera matchen och Olivier Giroud nickade in slutresultatet 2–0 med 25 minuter kvar av matchen.

Frankrike kliver därmed förbi just Österrike, upp på säker mark i grupp 1. Men än kan man inte riktigt pusta ut. Om det blir förlust borta mot Danmark på söndag medan Österrike vinner mot Kroatien hemma, blir det spel i B-divisionen nästa säsong.

I andra ändan av gruppen klev Kroatien förbi Danmark efter att ha vunnit med 2–1 i mötet lagen emellan. Kroatien ligger därmed på slutspelsplats, men bara en poäng före Danmark inför sista omgången.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt