Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/franska-nerver-sveriges-hopp-jag-vet-att-de-har-press-pa-sig/

Sport

Franska nerver Sveriges hopp: ”Jag vet att de har press på sig”

Isabelle Gulldén spelar till vardags i Brest i franska ligan. Nu ställs hon mot Frankrike i en helt avgörande match i EM.
Isabelle Gulldén spelar till vardags i Brest i franska ligan. Nu ställs hon mot Frankrike i en helt avgörande match i EM. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Nantes. De franska spelarna nekar men Isabelle Gulldén är säker på sin sak.

– Jag vet att de har press på sig. De har varit nervösa och haft småskador på olika spelare, säger Gulldén inför söndagens viktiga match i handbolls-EM.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Isabell Gulldén är inte dummare än hon vet att det är Frankrike som går ut som storfavorit när lagen möts i XXL-arena.

Men hon tror ändå att det går att rubba hemmafavoriterna.

– Jag vet hur mycket press de haft på sig hela året eftersom jag spelar i Frankrike. Det har varit många samlingar och mycket nerver, säger Gulldén.

Gulldén, som debuterade i landslaget 2007 och nu gör sitt trettonde mästerskap, har ingen bra statistik mot Frankrike.

– Jag tror jag varit och vunnit en gång, det var 2014. De vet att de har ett övertag på oss, det är klart att de med sig det in i den här matchen. Vi behöver prata om att det gäller vara med från start annars kommer det vara minus 15. Vi behöver spela med den aggressivitet som vi gjorde i VM förra året.

Hon ser gärna att den dystra sviten, senast lagen möttes var i semifinalen i VM i fjol då Frankrike vann med 24–22, bryts på söndag.

– Vi måste tro på det, vi kan inte gå ut och tro att vi ska förlora. Vi har ännu inte nått upp till vår nivå. Mot Montenegro hade vi problem med defensiven och svårt att göra mål. Vi kom i slutet av matchen men vi måste vara med från start om vi ska ha någon chans mot Frankrike. 

Som så många andra fruktar Gulldén de franska spelarna både i försvar och i anfall.

– Jag tycker de har den bästa defensiven i världen, försvarsspelet är ju något fruktansvärt. Och det är ingen som har genombrotten som Frankrike har. Låser det sig är det alltid någon som kan komma och göra det, de spelar ju runt på truppen väldigt mycket. 

Mot Montenegro gjorde Gulldén, som varit skadad och inte spelat många matcher under hösten, sin bästa match i turneringen.

– Men jag måste göra mer och ta fler initiativ. Jag är inte alls på topp, men jag gör mitt bästa och satsar hundra procent.

Att lagkaptenen Sabina Jacobsen och kantspelaren Daniela Gustin är borta på grund av skador är inget Gulldén vill tala allt för mycket om.

– Det är klart att man vill att alla ska vara hundra hela tiden men det är bara att göra det bästa av situationen.

På söndag ställs hon bland annat mot Allison Pineau, klubbkamraten från Brest.

– När du är på banan så är man inte vänner, konstaterar Gulldén. De byter väldigt mycket, här spelar hon mer bakåt i klubben ligger hon till vänster. När det är fem minuter kvar så är det hon som stiger fram och gör det bra. 

Men skulle Sverige få låna en spelare är det inte Pineau som få dra på sig den blågula tröjan.

Gulldén favorit i det franska laget heter Amandine Leynaud och är målvakt.

– Jag tycker att hon är helt fantastisk, hon har varit bäst i världen.

Hon avslutar med ett tips som inte går i hemmafavoriternas favör.

– Rumänien ser sjukt starka ut, det kanske är deras mästerskap den här gången.