Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fransson-fornekar-att-hon-medvetet-dopat-sig-nagon-har-gjort-det-har-mot-mig/

Sport

Fransson förnekar att hon medvetet dopat sig: ”Någon har gjort det här mot mig”

OS-trean Jenny Fransson.
OS-trean Jenny Fransson. Foto: Johan Nilsson/TT

Dopningsmisstänkta brottaren Jenny Fransson förnekar att hon medvetet tagit en förbjuden anabol steroid. Hon säger att hon tror att det handlar om ett sabotage, att någon skulle ha planterat preparatet i någonting hon ätit eller druckit.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.

Det är sen måndag eftermiddag när DN pratar med Jenny Fransson. Hon har just haft möte med företrädare för Svensk antidopning. Beskedet är att det dopningsprov hon lämnade den 9 januari har kommit tillbaka som positivt.

Ett av Sveriges stora medaljhopp i Tokyo-OS i sommar och svensk brottnings affischnamn misstänks för dopning.

32-åringen talar lugnt och samlat.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, säger den tidigare världsmästarinnan.

Brevet från Riksidrottsförbundet kom i torsdags, dagen innan hon skulle åka till SM-tävlingarna i Malmö. Fransson berättar att hon först trodde att något blivit fel och att hon sedan bara satte sig och grät.

– Jag googlade på ämnet och blev bara mer och mer förskräckt över att jag haft det här i kroppen, säger hon.

Ämnet som hon testats positivt för är metyltestosteron, en anabol steroid. Enligt den information Fransson fick vid måndagens möte i Stockholm handlar det om mycket små mängder och att hon sannolikt fått i sig en liten dos via munnen inom fem dagar före testtillfället. Alternativt skulle hon kunna ha fått i sig en större mängd långt tidigare.

Fransson förnekar att hon medvetet tagit det förbjudna preparatet. I stället säger hon att hon tror att hon har blivit utsatt för sabotage, att någon skulle ha planterat preparatet i något som hon ätit eller druckit.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon och berättar att hon varit på träningsläger i USA, vilket följdes av ett läger på hemmaplan i Helsingborg före SM.

Har du några fiender?

– Nej, jag tänker inte att jag har det. Samtidigt finns det folk som inte gillar framgång.

Har du varit noga med att ha kontroll till exempel på din vattenflaska?

– Ja, i all fall när jag varit utomlands. Sedan när jag är i min hemmahall är jag kanske lite mindre försiktig. Jag har en speciell plats för flaskan och den är där folk rör sig.

Både Brottningsförbundet och Sveriges olympiska kommitté poängterar att du är en god ambassadör för ren idrott.

– Ja, och just därför känns det här som både en mardröm och ett skämt. Jag dricker inte alkohol, tar inga kosttillskott och är väldigt försiktig med vad jag stoppar i mig.

Du gör reklam för en proteindryck. Kan du avfärda att du fått i dig det här genom den?

– Ja, och jag har inte tagit den under de fem dagarna före provet. Jag gör reklam för det märket eftersom jag litar väldigt mycket på det.

Så här några dagar efter beskedet, hur mår du?

– Just nu känner jag mig mest maktlös. Det känns också så orättvist. Det är väldigt små mängder jag fått i mig och dessutom omedvetet, men jag kommer förmodligen ändå att straffas hårt.

Du har själv varit hård i dopningsfrågor. Hur tror du att det kommer att låta nu?

– Jag kommer att bli hängd.

Har du några förhoppningar om att b-provet som analyseras på måndag ska vara negativt?

– Det är det jag går och ber om nu.

Fransson är tillfälligt avstängd under det att den utredning som Svensk antidoping inlett ska slutföras. Hon får därmed inte vara med i EM i Rom nästa vecka. Om hon fälls för dopningsbrott missar hon även OS i Tokyo, som varit hennes stora mål. Det skulle också betyda slutet på karriären för 32-åringen, slår hon fast.

– Det är det som känns så jobbigt. Idrotten är mitt liv. Efter OS ville jag kunna vara tränare, kunna hålla föredrag och vara en god förebild. Vad ska jag göra nu?

Tror du att du blir stämplad?

– Så är det ju. Jag vet att jag hela tiden kommer att få försvara mig. Samtidigt vet jag att jag inte gjort det här och därför ska jag inte bli straffad hela livet. Nej, det känns inte alls bra.

Läs mer:

Jenny Franssons OS-plats indragen – tills vidare

Från Liljenvall till Bahta – tidigare svenska dopningsfall