Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fredricson-fixade-segern-som-siste-ryttare/

Sport

Fredricson fixade segern som siste ryttare

Peder Fredricson stod för en riktig uppvisning när han hoppade hem segern för Sverige i nationshoppningen i Falsterbo. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Svensk hoppning mår fortsatt utomordentligt väl.

Det senaste starka formbeskedet inför EM om en dryg månad kom hemma i Falsterbo.

Peder Fredricsons GP-seger följdes upp med en uppvisning i nationshoppningen. Där avgjorde han som siste ryttare.

– Det känns suveränt härligt, säger han.

TT Text

Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Fredricson gjorde jobbet som lovar gott inför mästerskapet i Rotterdam 19–26 augusti. Där har Fredricson sitt individuella guld från Göteborg 2017 att försvara och laget silvret i nationstävlingen.

Så här med fem veckor dit talar mycket för att det väntar spännande svenska medaljjakter på anläggningen Kralingse Bos mitt i Rotterdam.

När Sverige tog full pott inför fullsatta läktare i Falsterbo visade Malin Baryard Johnsson vägen med två felfria rundor och Fredricson knöt ihop säcken med All In, sist ut av alla ryttare.

– Det är en magisk känsla att gå felfri. Det är lite stressande att gå in och göra samma sak igen, men Indiana är normalt lite bättre i andra rundan, säger Baryard Johnsson till SVT.

Den dubbelnollan visade sig betyda oerhört mycket eftersom Jönsson följde upp med fyra fel och Holmén rev bort sig rejält (12 fel).

Sedan schweizarna Beat Mändli, Niklaus Rutschi och Paul Estermann radat upp tre "nollor" och stannat på fem fel totalt hängde en svensk seger på en felfri ritt av Peder Fredricson. Ett nesligt nedslag och Sverige hade fått åtta fel totalt och slutat fyra.

Han gjorde som han brukar – tog sig runt utan rivningar och inom tidsmarginalen.

– Vi har två världsstjärnor i Peder och Malin, säger Jönsson till SVT.

Baryard Johnsson, Holmén och Fredricson gav Sverige ett utmärkt utgångsläge inför den andra och avgörande omgången med sina felfria rundor.

Schweiz och Frankrike var halvvägs fem fel bakom.

Då hade Sverige ändå dragit vad som anses brukar vara en nitlott när startordningen lottades. Först ut av alla lag och först ut av alla ryttare var Baryard Johnsson på Indiana.

Där visade veteranen att hon varit med många gånger förr.

– Det enda som gällde var att vara felfri. Ibland kan det vara bra att gå först och hålla sig till sin plan, säger Baryard Johnsson till SVT.

Senast ett svenskt lag vann nationshoppningen i Falsterbo var 2012 – då med Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann som ryttare. En högst dramatisk historia.

Efter två omgångar parkerade Sverige, Frankrike och Storbritannien på samma poäng och omhoppningen fick sära lagen åt. Fredricson fick uppdraget av dåvarande förbundskaptenen Sylve Söderstrand, drev Lunatic över hindren och fixade segern.

Den triumfen lovade gott inför OS i London några veckor senare, men kort efter den nationshopningen skadade sig Tornesch och Baryard Johnsson missade spelen.

Redan på torsdag är det dags igen för ännu en nationshoppning, i Aachen. Den ingår dock inte i Nations Cup. Nästa uppdrag i den äger rum i Hickstead, England om två veckor. Några dagar senare avgör förbundskaptenen Henrik Ankarcrona vilka som får åka till Rotterdam.