Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fredricson-hela-var-bransch-star-stilla-bara-utgifter/

Sport

Fredricson: ”Hela vår bransch står stilla – bara utgifter”

I stället för att tävla är Peder Fredricson hemma på gården i Skåne.
I stället för att tävla är Peder Fredricson hemma på gården i Skåne. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Från ett hektiskt liv på resande fot runt om i världen till en lugn vardag hemma på gården i Skåne.

På kort tid har hoppryttaren Peder Fredricsons liv helt förändrats.

– Hela vår bransch står stilla. Det är inga som köper hästar och inga tävlingar är i gång, säger OS- och VM-medaljören Peder Fredricson.

– Med andra ord är det inte så mycket intäkter nu. Så krasst är det. Däremot är utgifterna i stort sett desamma. Vi kan ju inte bara stänga dörren, dra ner värmen och sätta hela verksamheten på paus. Vi måste fortfarande sköta hästarna, hålla i gång dem, sko dem och allt annat.

Hästsportbranschen vilar ofta på två ben. Det ena är tävlingsverksamheten där Peder Fredricson de senaste åren har varit väldigt framgångsrik och ridit in stora summor i prispengar.

Det andra är försäljning av hästar. Tillsammans med hustrun Lisen Bratt Fredricson driver Peder Fredricson Grevlundagården som köper och säljer hästar.

Nu är inget av benen inkomstbringande. Det nya coronaviruset har satt stopp för både tävlingar och hästförsäljningar.

– Jag är inte orolig för vår framtid. Vi kommer att klara oss, även om det självklart kommer att påverka oss. Vi får helt enkelt tänka oss för och försöka hålla nere alla utgifter så gott det går.

– Men i och med att allting har stannat av, nästan från en dag till en annan, kommer många i vår bransch att få det tufft. Något som självklart gäller även för andra branscher. Det här kommer nog att påverka oss alla under lång tid framöver.

– Samtidigt är det viktiga just nu människors hälsa. Allt annat hamnar på andraplats. Jag är åtminstone än så länge så lyckligt lottad att ingen i min närhet har blivit sjuk, och det betyder mer än något annat.

Peder Fredricsons vardag har förändrats.
Peder Fredricsons vardag har förändrats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Peder Fredricson har de senaste åren levt ett intensivt liv. OS-medaljören har flera hästar av världsklass i sitt stall, och i vanliga fall är han i bästa fall hemma på gården i Skåne ett par dagar i veckan. Övrig tid reser han världen runt för att tävla.

Även under våren var kalendern full med utomhustävlingar som förberedelse inför sommarens OS i Tokyo.

Men vardagen har förändrats. I ställt för att alltid vara på väg någonstans tillbringar Peder Fredricson nu dagarna hemma på gården på Österlen.

– Jag försöker ta till vara på att jag nu får mer tid med familjen och våra tre söner. Så det går ingen nöd på mig. Jag har det bra här hemma.

Den oväntade pausen mitt i livet har också fått Peder Fredricson att ta upp ett gammalt intresse. Peder har alltid älskat att måla, men när tävlingskarriären tog fart var det något som han var tvungen att välja bort på grund av tidsbrist.

Nu finns det tid till det.

– Dessutom har jag gjort lite logotyper som jag har lovat att göra åt andra, men som tidigare inte har blivit av, säger Peder som är utbildad grafisk tecknare.

Största delen av tiden tillbringar han dock fortfarande i stallet eller på hästryggen.

För även om det är osäkert när den internationella tävlingssäsongen drar i gång igen måste fortfarande hästarna ridas, både Peders topphästar och stallets yngre hästar.

– Nu finns mer tid att lägga ner jobb på stallets yngre hästar och lära känna dem ordentligt. 

Under tisdagen hade IOK, Internationella olympiska kommittén, ett möte där de egentligen inte sa mycket mer än att de fortsätter med planerna att OS ska arrangeras i Tokyo med start den 24 juli.

Peder Fredricson har flera OS-aktuella hästar, bland annat EM-guldhästen All In och silverhästen från VM Christian K.

När måste ni ryttare senast få besked om att OS verkligen genomförs?

– Vi kan vänta in ett sent besked utan att det skulle störa speciellt mycket. Vi har inga som behöver kvala eller något sådant utan alla är kvalade. De svenska hästarna och de svenska ryttarna är rutinerade, och behöver kort tid på sig att förbereda sig, säger Peder Fredricson.

Läs också: Tinne Vilhelmson Silfvéns sju hästar är fast i Florida