Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fredricson: Vattengravar kan ställa till problem

Hoppryttaren Peder Fredricson blickar mot nya mål.

Påskhelgens tävlingar i Scandinavium är säsongens sista inomhustävling. Nu väntar den viktiga utomhussäsongen med OS i Rio som det stora målet.

Något som ställer andra krav på både ryttare och hästar.

– En häst som kanske har lite ont om kapacitet kan till exempel få hjälp när den tävlar utomhus eftersom den kan använda galoppen mer och i och med den högre farten enklare ta sig över hindrena, säger Peder Fredricson.

– Men de flesta topphästar brukar dock vara lika bra inne som ute, det finns bara ett fåtal undantag.

Det är grått och regnigt i Göteborg men det märks att våren är på väg. Inne i Scandinavium pågår de internationella hästtävlingarna och Peder Fredricson är på plats bland annat för att tävla den tänkta OS-hästen All In.

Läs mer: Galopptränare blev All Ins räddning

– Jag tycker om att tävla både inom- och utomhus men precis när man är i brytpunkten längtar man alltid efter det andra så nu ska det bli riktigt roligt att snart börja tävla utomhus, säger han.

Vad är den största skillnaden?

– Galoppsträckorna blir naturligtvis längre när du tävlar utomhus jämfört med att tävla inne i mindre arenor. En annan skillnad är att det utomhus finns vattengravar och med dem kan vissa hästar ha stora problem, berättar Peder Fredricson.

När ryttarna tävlar inomhus använder banbyggarna ibland en vattenmatta, en havsblå platta som läggs under ett hinder, men det är något som få hästar reagerar på. Det är snarare en teknisk detalj som kräver bra ridning av ryttarna.

När ekipagen tävlar utomhus är det något helt annat. På mästerskapsbanorna kan vattengravarna vara upp till fyra meter långa, och för vissa hästar blir den där poolen av mindre modell ett oöverstigligt hinder.

Vad kan du som ryttare göra när en häst är rädd för vatten?

– Det här är något som du måste tänka på redan under utbildningen av hästen. Du måste redan från tidig ålder träna den på rätt sätt för att förbereda den på vad som väntar. Ett bra sätt är att du börjar med att hoppa små vattengravar på hemmaplan där du vet att det inget kan gå fel och att det inte finns någon risk att något som kan skrämma hästen händer.

– Innan du åker i väg på en tävling där det är en vattengrav på banan ska du några dagar före se till att hoppa över en sådan hemma ett par gånger. Vattengravar är inte ett hinder som hästarna regelbundet tränar på och om hästen inte har sett en grav på ett tag kan den bli förvånad när den dyker upp på banan. Då kan de bli rädda för det okända och på så sätt skapas helt i onödan ett problem.

Är vattenrädsla bara ett mentalt problem?

– Ja, i majoriteten av fallen är det så. Vattengravar är egentligen ett väldigt enkelt hinder att hoppa men det spelar ingen roll om hästen har blivit rädd och rädslan kan sitta i under lång tid.

– Det finns dock ett fåtal fall där du faktiskt kan se att problemet har gått i arv. Hur konstigt det än låter har avkommor till en del hingstar större problem än andra.

Måste hästen ha en stor galopp för att bli en bra tävlingshäst utomhus?

– Egentligen inte eftersom galoppen automatiskt blir större och längre när du rider utomhus. När du till exempel tävlar på den stora hoppbanan i tyska Aachen skulle jag säga att många hästar till och med har en meter längre galoppsprång där än när de tävlar inomhus.

Hur mycket reagerar hästarna på om det regnar och åskar, eller om det hörs oväntade ljud som lågt flygande flygplan?

– Det skiljer enormt mellan olika hästar. Vissa reagerar inte alls, men andra har en stark flyktinstinkt. När du sitter framför tv:n och ser på hopptävlingar är det enkelt att tro att det enda som möjligtvis skiljer dem åt är färgen, men alla hästar är sin egen individ med sin egen personlighet.

Vad kan du som ryttare göra när du märker att din häst blir rädd?

– Nyckeln är att du verkligen känner den häst som du sitter på. Vissa vill ha en ryttare som i en sådan situation tar över, som är en ledare och som utan tvekan gör klart att åt det hållet ska vi. Men andra hästar måste du vara försiktig med och få dem att känna sig trygga. Uppträder du bestämt mot dem blir de ännu mer spända och det blir en ond spiral som det blir svår att bryta.

Vad är din egen favorit tävlingsplats inom- respektive utomhus?

– I Sverige är det Scandinavium och Falsterbo. Utomlands skulle jag nog säga Olympia i London inomhus och eftersom jag tycker om England säger jag Hickstead utomhus.

Om fyra månader bär det av till OS i Rio, och när inomhussäsongen nu drar i gång intensifieras uppladdningen. Redan i nästa vecka åker Peder Fredricson i väg och tävlar utomhus i Europa under två veckor, och senare under våren och sommaren blir det också några nationshoppningar.

Det svenska OS-laget tas inte ut förrän i juli men Peder Fredricson kommer att vara med i laget. Det kan vi redan nu slå fast. Han är nämligen så lyckligt lottad att han har tre hästar med mästerskapskapacitet.

Peder Fredricsons förstaval till OS är All In, hästen som kallats för en av världens bästa, men han matchar också Flip’s Little Sparrow och Sibon mot Rio.

– All In har gått absolut bäst men jag vill inte sätta några begränsningar på mina hästar och säga att det där klarar den inte. Jag matchar dem alla tre mot OS och sedan får resultaten avgöra.

Vägen mot OS

DN följer hoppryttaren Peder Fredricson, som tidigare har ett OS-silver i lag på meritlistan, på hans väg mot OS i Rio.

I dag är vi framme vid del 3.

Del 1:

Fredricson matchar ”världens bästa häst” mot OS

Del 2:

Peder Fredricson viker aldrig från sin plan