Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/frida-karlsson-att-vakna-var-anstrangande/

Sport

Frida Karlsson: ”Att vakna var ansträngande”

Frida Karlsson stoppades från att tävla i början av förra säsongen – något som var jobbigt men också lärorikt.
Frida Karlsson stoppades från att tävla i början av förra säsongen – något som var jobbigt men också lärorikt. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Frida Karlsson, 21, fick startförbud av Skidförbundet i vintras.

Nu berättar hon om den tuffa vägen tillbaka.

– Allt blev ett hinder. Att vakna var ansträngande och att stå upp var ansträngande, säger hon till norska Dagbladet.

TT Text

I vintras stoppades Frida Karlsson från att tävla efter att inte ha uppfyllt kraven i en hälsokontroll. Ungefär två månader senare var hon tillbaka i tävlingssammanhang och innan säsongen var över hade hon besegrat Therese Johaug i tremilen i Holmenkollen.

21-åringen har i intervjuer varit ganska fåordig kring vad som hände under de där månaderna när hon var belagd med startförbud av det svenska skidförbundet. Men för norska Dagbladet öppnar sig nu svenskan mer.

– Man är så inne i bubblan och har fullt fokus på att tävla. Det blir en smäll när allt fokus ändras, efter att jag fick startförbud. Jag var jättetrött och sliten. Allt blev ett hinder. Att vakna var ansträngande och att stå upp var ansträngande. Det kom till en punkt när jag var tvungen att göra något, säger hon till sajten.

Hon arbetade för att få balans i kroppen. Karlsson menar att hon lärde sig mycket av situationen och att hon blivit mentalt starkare.

– Det är en utmaning med näring. Vi tränar väldigt, väldigt mycket och hårt. Det är svårt att få i sig nog med näring för att ha tillräckligt med energi.

I sommar har världsmästaren från Seefeld kunnat träna bra och visa upp goda testresultat.

– För det första har jag fått en ny tränare runt mig. Det är bra att han har kontroll på var gränsen går. Kunskapsmässigt har jag lärt mig mer om vad kroppen behöver, att hälsa och kost hänger samman, säger hon till Dagbladet.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt