Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/frida-karlsson-kor-ski-tour-2020-men-bryter-efter-tva-lopp/

Sport

Frida Karlsson kör Ski Tour 2020 men bryter efter två lopp

Frida Karlsson är med i truppen till Ski Tour 2020 – den nya svensknorska touren i världscupen.
Frida Karlsson är med i truppen till Ski Tour 2020 – den nya svensknorska touren i världscupen. Foto: Jonas Lindkvist

I helgen gjorde Frida Karlsson tävlingsdebut efter tävlingsstoppet. Efter niondeplatsen i Svenska skidspelen finns 20-åringen med i truppen till nya Ski Tour 2020.

Men Karlsson åker bara två etapper.

Nya svensknorska touren Ski Tour 2020 avgörs i sex etapper, från Östersund till Trondheim i Norge.

Frida Karlsson, som stoppades av hälsoskäl efter första världscuphelgen, gjorde comeback i Falun på söndagen med en niondeplats i 10-kilometersloppet. Hon försökte hänga på Therese Johaug och Ebba Andersson i toppen men orkade inte riktigt hela distansen och slutade nia.

– Det kändes himla härligt att vara tillbaka. Nu ska vi hem och sätta en plan för framtiden och så går vi all in på Ski Tour, sa Frida Karlsson efter loppet.

När den nya touren tar avstamp i Sverige på lördag står 20-åringen på nytt på startlinjen, men hon kommer inte att köra alla sex lopp, meddelar Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Efter de två 10-kilometersloppen i Östersund (se faktaruta nedan) kliver Frida Karlsson av.

– Att åka hela touren skulle bli för hög belastning i det här skedet. Därför tävlar Frida bara de första två etapperna. Vi har en plan för hur hon ska tävla och träna framöver, men vi utvärderar fortlöpande. I planen ligger Lahtis som nästa tävling, säger landslagets läkare Magnus Oscarsson.

Ebba Andersson inledde säsongen med en knäskada, men var tillbaka till Tour de Ski. Hon låg bra till inför avslutningen men stoppades av en förkylning. Andersson, med en färsk andraplats från Falun, får nu en ny chans.

Även Linn Svahn och Jonna Sundling, som vann respektive var trea i Faluns sprinttävling, finns med i svenska landslagstruppen, som består av tio kvinnor och tio män.

Svahn togs inte ut till Tour de Ski, men har stått för ett stort genombrott i vinter med tre individuella sprintsegrar och två segrar i lagsprint.

– Sprintern Linn är ett relativt oprövat kort för en tour, som ju består av många distanslopp. Det blir intressant att se henne där, säger damtränaren Stefan Thomson.

Johan Esk: Överraskande och modigt beslut om Frida Karlsson