Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/frida-karlsson-overlagsen-vann-med-40-sekunder/

Sport

Frida Karlssons kross inför mötet med Johaug

Frida Karlsson kramas om av Charlotte Kalla. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Frida Karlsson visar fin form inför världscuppremiären i Ruka.

Skidstjärnan var totalt överlägsen på tio kilometer klassiskt i Gällivare – och ser fram emot stormötet med Therese Johaug i Ruka om en vecka.

– Det krävs mycket för att slå henne, säger Karlsson till SVT.

TT Text

Frida Karlsson strålar av självförtroende efter sina två första tävlingar, och segrar, för säsongen. Efter fredagens sekundstrid med Charlotte Kalla på tio kilometer i fri stil krossade hon allt motstånd på tio kilometer klassiskt i Sverigepremiären i Gällivare.

– Jag har fått den bekräftelsen som jag velat ha, jag har fått två fina lopp. Det gäller att få tävlingar för att komma in i toppformen. Det känns verkligen som att jag tar med mig mycket av den här helgen, säger Frida Karlsson till SVT.

Segermarginalen var hela 40 sekunder, före tvåan Jonna Sundling, och ytterligare 2,5 sekunder före Charlotte Kalla på tredje plats.

– Kroppen känns jätte-, jättebra, säger Karlsson och fortsätter:

– Jag tycker att jag kanske stressade lite i tekniken och sprang ganska mycket. Men jag gillar ju att springa också.

Hon tävlar inte i söndagens sprint på Hellnerstadion utan förbereder sig i stället för nästa veckas världscuppremiär i Finland, dit hon åker på onsdag.

– Jag känner mig i väldigt bra fas. Det ska bli superkul att komma in i världscupen nu.

Om en vecka väntar förmodligen ett första möte med storstjärnan Therese Johaug, på just tio kilometer klassiskt i Ruka. 31-åringen krossade å sin den norska eliten på samma distans i Beitostølen under lördagen. Johaug vann med över en minut före Heidi Weng.

– Therese är en superduktig skidåkare, det vet vi alla. Det är klart att det krävs mycket för att slå henne, säger Frida Karlsson.

Johan Esk: Bromssystemet runt Frida Karlsson måste fungera