Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/friidrott-for-aldre-ska-forebygga-psykisk-ohalsa/

Sport

Friidrott för äldre ska förebygga psykisk ohälsa

Den före detta landslagslängdhopparen Mattias Sunneborn tränar friidrottsveteraner på Stockholms stadion. Syftet är att förebygga fysisk och psykisk ohälsa bland äldre. Foto: Jonas Lindkvist

Friidrotten räddade livet på Mattias Sunneborn efter att hans pappa begått självmord. Efter den egna elitkarriären arbetar han nu med att förebygga fysisk och psykisk ohälsa bland äldre.

Hans verktyg: friidrott.

– Man får en massa positiva effekter av att röra på sig, säger den 48-årige veteranidrottaren.

De träffas vid Klocktornet vid Stadion i Stockholm. Den här torsdagskvällen pågår det olika motionslopp inne på den klassiska arenan, så gruppen på 17 personer tar en promenad ner till Östermalms IP.

77-årige Åke Jonson kunde knappt gå: Idrotten gjorde mig frisk 

Där är det full fart. Flera pojk- och flicklag från Djurgården tränar på konstgräset och på den 120 meter långa löparbanan värmer en grupp tjejer upp innan de börjar träna höjdhopp.

Men gruppen från 08fri.Masters får också plats. De träffas en gång i veckan och antalet deltagare varierar från gång. För 61-åriga Irene Bellman är det andra gången hon är med.

– Jag har tänkt på det här i 40 år. Det har varit så mycket annat med familjen och andra typer av idrotter och så, men sedan har jag tänkt att när jag blir veteran ordentligt då ska jag börja med friidrott, säger hon och fortsätter:

– Det här är det roligaste som hänt i år. Det låter konstigt eftersom det var jättejobbigt senast, men det är så roligt att röra sig på det här sättet. Det är inte som på Friskis och Svettis, du kan gå dit och det är väldigt anonymt och tråkigt. Här var det, trots att man inte kände någon, en annan grupptillhörighet. Man har ett gemensamt intresse på ett annat sätt.

Ett 20-tal deltog under veckans veteranträning. Ibland är deltagarantalet upp emot 50. Foto: Jonas Lindkvist

Har du ett mål med det här?

– Ja, om något år kanske. Någonting med 400 meter. Veteran-VM 2022 (i Göteborg) är målet. Jag är ganska stark, men inte så snabb.

Tyvärr tvingades Irene Bellman ge upp redan efter uppvärmningen den här torsdagskvällen.

– Det högg till i höften. Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Men hon tänker komma tillbaka. Friidrottsträningen ser hon som en form av sjukförsäkring.

– Att hålla sig frisk och rörlig, det är lite det det handlar om.

08fri.Masters har funnits sedan första januari och det kostar inget att vara med. Projektet, som har till mål att förebygga fysisk och psykisk ohälsa bland äldre genom att träna friidrott, startades av de före detta elitidrottarna Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall.

Mattias var förste svenske längdhopparen över åtta meter och har en lång elitkarriär bakom sig som friidrottare. Jenny Åkervall har varit proffs i squash, men nu är båda hängivna veteraner i friidrott.

Läs mer: Allt fler äldre idrottar – men de får betala allt själva 

Mattias Sunneborn har totalt 29 guld från veteran–EM och -VM. Och både han och Jenny tävlar i veteran-EM i Venedig den kommande veckan. Med sitt projekt hoppas de – förutom att få fler att röra på sig – locka fler att börja tävla på äldre dar.

– Framför allt handlar det om gemenskapen. Vi har en väldigt bra sådan inom veteranfriidrotten. Den är ganska tillåtande och det tror man kanske inte. Det finns en föreställning att den är så tävlingsinriktad, säger Jenny Åkervall och tillägger:

– Men man kan göra allting utifrån sina egna förutsättningar. Man kan springa exakt så snabbt man vill. Det finns ingenting som begränsar åt något håll samtidigt som det är en kick för många att utmana sig själva lite.

Irene Bellman och Lotta Wassén tränade på Östermalms IP i torsdags. ”Veteran-VM 2022 är målet”, säger Irene Bellman. Foto: Jonas Lindkvist

Projektet ska pågå i två år och stöttas ekonomiskt av Region Stockholm. 4,3 miljoner kronor har man fått i anslag och en del av pengarna går till att få igång speciella veterangrupper i redan existerande friidrottsklubbar.

Sedan i januari har elva föreningar startat verksamhet med hjälp av 08fri.Masters.

– Fördelen med föreningar är att nätverket redan finns i hela landet. Viktigt är att det ska vara nära till träningen så man slipper sitta och åka långt, säger Mattias Sunneborn.

I dag är det allt fler äldre som tävlar. Veteranidrotten växer rekordartat, men målet med 08fri.Masters är att nå dem som aldrig tränat och tävlat tidigare. 

– Den svåraste gruppen att nå är de som lider av psykisk ohälsa. Plus kanske de som är socioekonomiskt utsatta. Vi har diskuterat att vi ska samarbeta med Stadsmissionen, för vi får inte bli ett projekt bara för de redan frälsta, säger Jenny Åkervall.

Mattias Sunneborn tackar friidrotten för att han mår bra i dag. En vecka innan han skulle börja friidrottsgymnasiet fick han chockbeskedet att hans pappa tagit livet av sig. I dag säger han att friidrotten räddade livet på honom, att han inte skulle ha klarat att gå vidare om han inte haft träningen.

– Det var som en terapi, det kunde gå några sekunder eller minuter utan att jag tänkte på pappa.

Jenny Åkervall startade projektet 08fri.Masters tillsammans med Mattias Sunneborn. Foto: Jonas Lindkvist

På Östermalms IP märks det att hösten är nära. Det blåser och korta intensiva regnskurar gör luften kyligare. Men ingenting hindrar gruppen från att springa tuffa intervaller på 80 respektive 120 meter.

I gruppen finns flera tidigare aktiva friidrottare. De utmärker sig med perfekta löpsteg och total fokusering på mållinjen.

63-åriga Lotta Wassén hör inte till dem. Hon har aldrig sysslat med friidrott, men ger allt i varje intervall. Att hon blir sist varje gång stör henne inte.

– Jag tycker det är kul att sätta mig i situationer som jag inte tror att jag klarar av. Alltså reta mig själv hela tiden att göra dumheter. Det är kul när det är tungt, det är kul när det gör ont. Det gillar jag, säger hon och fortsätter:

– Människor är olika, en del är bekväma, det är jag med, men jag gillar när det händer någonting. Och så gillar jag att hålla på med kroppen.

Vad är målet med det här?

– Varför inte VM när det nu erbjuds? Vad har man att förlora på det? Ingenting, säger Lotta Wassén och får det att låta väldigt självklart.

Läs mer:

77-årige Åke Jonson kunde knappt gå: Idrotten gjorde mig frisk

Rickard Persson: Åldersnoja existerar inte i veteranpingisen