Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/friidrotten-efter-usain-bolt-vi-saknar-en-fixstjarna/

Sport

Friidrotten efter Usain Bolt: ”Vi saknar en fixstjärna”

Usain Bolt var inte bara en dominant på löparbanan. Han hade rätt karisma för att bli friidrottens fixstjärna. Foto: Pedro Ugarte/AFP

Hela världen vet vem Usain Bolt är. Även de som inte är ett dugg intresserade av idrott.

Efter VM i London 2017 drog sig kung Bolt tillbaka, och ännu har ingen tagit över på friidrottstronen.

– Vi har ingen Ronaldo eller Messi just nu. Det hade vi med Bolt, säger Daniel Wessfeldt, Armand Duplantis agent.

Usain Bolts bästa år var 2008 och 2009. I OS i Peking sprang han lekande lätt hem tre OS-guld och krossade världsrekorden på 100 och 200 meter.

Vid VM i Berlin året efter gjorde han likadant.

Även om det inte blev några fler världsrekord fortsatte Usain Bolt att dominera stort. Inte bara på friidrottsbanorna, utan också i världen utanför arenorna.

Även om han tävlade sparsamt visste hela världen vem den långe, glade och snabbe sprintern från Jamaica var.

 Inför VM i Doha har läget varit ett annat. Friidrotten saknar en fixstjärna.

– Vad vi inte har i dag är ett namn som alla vet vem det är oavsett om man är intresserad av friidrott eller inte, säger managern Daniel Wessfeldt.

– Om jag säger Christian Coleman, som springer 100 meter, så är det få som vet vem han är om man inte är friidrottsintresserad.

Så avsaknaden av en fixstjärna är stor?

– Ja, det är den nu. För det blir ju en katalysator för pr, men vi har det inte i dag och jag tror inte vi kommer att få det heller. Det är tufft, jag vet inte vem det skulle kunna vara som skulle kunna bli så överlägsen, frågar sig Daniel Wessfeldt.

För att bli en världsstjärna med Usain Bolts lyskraft räcker det inte att vara bäst. Man måste vara bäst på rätt sätt.

– Att få den här superstjärnstatusen är ingenting man gör på beställning. Det är en kombination av att man är jäkligt bra, annars går det inte, och det andra är att man har någon typ av karisma, säger friidrottsexperten A Lennart Julin som ändå menar att jakten på en ny stjärna är överdriven.

– Media spanar alltid efter ”den nye”. Det blev inte en ny Carl Lewis utan det blev en Michael Johnson och det blev inte en ny Michael Johnson utan det blev en Usain Bolt som blev portalfiguren på sprint.

– Och sedan finns det perioder då det inte finns någon portalfigur. De extrema figurerna kommer inte med jämna mellanrum.

Norske löparen Jakob Ingebrigtsen skulle kunna fylla tomrummet efter Bolt men experten A Lennart Julin tror inte det. Foto: Francisco Seco/AP

Daniel Wessfeldt har två potentiella superstjärnor i sitt stall, 18-årige medeldistanslöparen Jakob Ingebrigtsen från Norge och 19-årige stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis. 

Båda blev Europamästare i Berlin förra året, men det räcker inte för att kallas superstjärna.

– Han har förmågan att springa under 3,30 och skulle han göra det blir han en ny Sebastian Coe eller Steve Ovett och då kan han bli ett namn som alla känner till, säger Daniel Wessfeldt om Jakob Ingebrigtsen.

– Även ”Mondo” skulle bli det om han hoppade 6,20 och slår världsrekord och dominerar.

Måste man slå världsrekord?

– Ja, och inte bara en gång. Du måste dominera som Bolt gjorde. Du måste slå världsrekord och sedan hålla dig däruppe i ett antal år, säger Wessfeldt.

A Lennart Julin tror inte den unge norrmannen kan fylla tomrummet efter Usain Bolt.

– Jag tror inte han är tillräckligt bra för att vara så överlägsen som man behöver vara för att vara en fixstjärna. Jag tror inte han har den potentialen.

Armand Duplantis har störst potential att bli ”nye Bolt” tror A Lennart Julin. Men då krävs flera världsrekord, säger hans agent Daniel Wessfeldt. Foto: Jonas Lindkvist

Kan en stavhoppare ha den?

– Det är en möjlighet. Det känns som den största outtagna potentialen finns hos honom (Duplantis). Det är ingen tvekan för oss som var i Berlin (EM) vad som var grejen. Det var ingen tysk i stavhoppsfinalen och ändå var det den som höll hela stadion kokande, säger A Lennart Julin och förklarar tjusningen med just stavhopp.

– Det är spektakulärt, det är det närmaste man kan komma cirkus i friidrott.

Blir man stjärna om man vinner OS-guld?

– Det beror på hur man vinner också. Det räcker inte med att vinna en gång, det gäller att vara dominant.

Som Usain Bolt.

Läs mer: ”Mondo” och Warholm ska lyfta friidrotten

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha