Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/friidrotts-vm-en-succe-for-svt-22-miljoner-sag-duplantis-final/

Sport

Friidrotts-VM en succé för SVT – 2,2 miljoner såg Duplantis final

Armand Duplantis tog VM-silver i Doha. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Friidrotts-VM i Doha har varit en succé för SVT. 

Tittarsiffrorna rusade i höjden när Armand Duplantis hoppade stavfinal i tisdags. Som mest följde drygt 2,2 miljoner tittare den spännande upplösningen.

Duplantis överträffade därmed måndagens notering från diskusfinalen, då cirka 1,8 miljoner tittare såg Daniel Ståhl vinna VM-guld.

– Eftersom mästerskapet pågår har vi inte gjort några djupare analyser ännu. Men VM i friidrott har varit en stor tittarframgång för SVT. Och mycket talar för att det är blir det mest tittade världsmästerskapet i friidrott sedan 2009, säger Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport.

Duplantis silver har lockat flest tittare. 2.244.000 följde sändningen som bäst i SVT1, och nästan 500.000 startade sändningen i SVT Play.

Näst mest tittat är Daniel Ståhls guld som hade runt 1,8 miljoner tittare i SVT1 och runt 350.000 starter i SVT Play.

– Hittills har en svensk tittat i snitt 180 minuter på detta VM i linjär tv. Och med fyra dagar kvar av mästerskapet vet jag redan nu att detta VM kommer att ha fler tittade tv-minuter jämfört med VM 2011, 2013 och 2015, säger Åsa Edlund Jönsson.

– Och då ska man komma ihåg att det totala tittandet i linjär tv gått ner med 20 procent sedan 2010, så friidrotten går verkligen mot en vikande kurva, och samlar svenska folket framför tv:n.

– Jag tror dessutom att vi kommer att passera tittanden från London 2017, då varje svensk tittade i genomsnitt 234 minuter på VM.

– Trots att flera dagar återstår av VM har vi redan fler sändningar med miljonpublik nu jämfört med 2017.

Åsa Edlund Jönsson konstaterar också att SVT de senaste åren sett ett växande intresse för alla friidrottssändningar, oavsett om det är Finnkampen, Diamond League, EM, Folksam GP eller SM.

Och hon konstaterar att det faktum att svensk friidrott fått fram en ny generation stjärnor som Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Armand Duplantis med flera verkligen höjt intresset för friidrott bland svenska folket.

Läs mer: Sverige får nyckelroll i friidrottens kamp för mänskliga rättigheter