Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Friidrotts-VM

Esk: Modigt – men politik ska inte ta plats i idrotten

Emma Green Tregaros naglar har startat hoppstjärnornas regnbågskrig. Så här blir det när politik dras in i idrotten. Kan Emma klara en buande finalpublik? Isinbajeva kan inte ha kvar sitt OS-uppdrag.

Jag håller med Emma i det hon sade och det hon egentligen menade.

– Kärlek till andra människor kan inte vara fel, sade Emma.

Men hennes regnbågsnaglar var mer än en kärlekshyllning. Det var en subtil protest mot de homosexuellas situation i Ryssland med anledning av en ny lag – som ofta feltolkas.

Men hur jag än gillar Emmas mod och styrka och håller med henne stärker det här bara min kritik mot att politik ska ta plats i idrotten. Ska en åsikt få komma fram måste andra åsikter också släppas in på arenan och då ökar risken att idrotten inte längre är en fredad zon i en konfliktfylld värld.

Och det blir spännande att se hur ryska publiken reagerar mot Emma i finalen i morgon. Mycket beror på om och hur de inhemska rapporterat om Emmas naglar och tal.

Det var inte vem som helst som gick till motattack. Det var hela Rysslands älskling. Jelena Isinbajeva. Stavhoppsstjärnan som fick Luzjniki att koka när hon vann i tisdags. Hon sade på en presskonferens:

– Om vi tillåter folk att marknadsföra och göra allt det här på gatan, så är vi rädda för vår nation. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sådant här förr och vi vill inte ha det i framtiden.

Ett homofobt eko från en neandertalare? Inte i Ryssland.

Jag har en god vän som i 25 års tid jobbat i Ryssland och han har berättat att beresta, upplysta ryssar bara brukar skaka på huvudet när den svenska Prideparaden kommer på tal och undra:

– Vad ska ni ha nästa gång? Pedofilparad?

Det som gör att IOK och eller Sotjis OS-organisation borde agera mot Isinbajeva är att hon går längre än det senaste utspelet från duman. Igor Ananskikh, dumans kommittéordförande för fysisk träning samt idrott och ungdom, har sagt att den nya lagen inte ska gälla under OS.

Men Isinbajeva, OS-ambassadör och borgmästare för de aktivas by i Sotji, sade enligt Aftonbladet:

– Alla är välkomna att tävla, men om de marknadsför sådana här relationer ute på gatan är det inte respektfullt mot våra medborgare.

Den nya lagen förbjuder propaganda för icke traditionell sexualitet (Vad är det? Är den gamla brittiska klassikern damstrumpa-och-apelsin okej?) till minderåriga.

Emmas regnbågsfärgade naglar handlade om mer än en ny lag och hon var smart nog att inte prata så mycket mot något – utan för kärlek.

I flera intervjuer framstod hon som en kärlekens budbärare. Jag trodde att det var svårt för någon att säga emot men hade för en kort stund glömt vilket land jag befinner mig i.