Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/friskis-svettis-ett-demokratiskt-fattat-beslut/

Sport

Friskis & Svettis: ”Ett demokratiskt fattat beslut”

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi är redan en del av idrottsrörelsen och vi tror att vi kan göra det ännu bättre genom att vara ett specialidrottsförbund.

Det säger Susanne Jidesten, generalsekreterare för Friskis & Svettis, med anledningen av kritiken mot att rörelsen föreslås bli egen sport i Riksidrottsförbundet.

Rätta artikel

Jidesten har tagit del av den kritik som Friskis & Svettis grundare, Johan Holmsäter, uttrycker i ett brev till idrottsrörelsen. Hon säger att Holmsäter är en mycket engagerad person som satte grunderna för Friskis & Svettis träningsidé, men att han lämnade rörelsen i mitten av 80-talet och att många andra ideellt engagerade ledare fortsatt att utveckla den.

– Det är viktigt att komma ihåg att här är ett beslut som medlemsföreningar har tagit efter att det kommit upp på vår årsstämma 2015. Att vi skulle ansöka bekräftades också på vår senaste stämma, säger Jidesten och poängterar att det handlar om ett demokratiskt beslut.

Efter att tidigare ha tillhört Gymnastikförbundet är Friskis & Svettis i dag en del av Friidrottsförbundet, men nu vill man stå på egna ben.

Jidesten säger att när idrotten antagit strategiprogrammet Strategi 2025, där det talas om livslångt idrottande och bredd, vill Friskis & Svettis vara med och påverka som specialidrottsförbund.

Vilken skulle den stora skillnaden vara jämfört med att vara kvar inom friidrotten?

– I dag har vi liten möjlighet att påverka. Vi har inga platser i styrelsen eller i beslutande organ och vi är heller inte med vid samlingar med Riksidrottsförbundet. Vi tror att vi kommer att få större möjligheter att medverka helt enkelt.

Vad är det främst ni vill påverka?

– Vi skulle vilja vara ett alternativ till de barn och unga som inte hittar alternativ i den vanliga idrotten. Vi kan också vara ett alternativ till dem som slutar i tävlingsidrotten, men ändå vill vara en del av en förening. Men också för äldre, som inte hittar en naturlig del i breddidrotten. Vi vill göra idrotten mer tillgänglig och hitta samverkan med andra förbund.

Johan Holmsäter och några medlemmar av Riksidrottsstyrelsen menar ju att Friskis & Svettis inte bedriver tävlingsverksamhet och att det är skäl nog att inte bli ett eget förbund. Vad säger du om det?

– Tävlingsdefinitionen plockades ju ur RF:s stadgar, men nu föreslås det plockas in igen. Beslutar RF att det här är ett kriterium, ja då kan inte vi vara med. Vi bedriver inte tävling, men hela grunden till vår ansökan är att vi tror att vi kan bidra till en stor del av idrotten i form av träning och fysiskt välmående.

Vad tycker du om att Holmsäter har skrivit det här brevet?

– Jag säger inget om det, men om det finns frågor ska vi självklart svara på dem.