Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Froome säkrade segern i Tour de France

Foto: Benoit Tessier/Reuters

Britten Chris Froome vann Tour de France 2015 – 30-åringens andra totalseger i den mytomspunna cykeltävlingen.

Den 21:a och sista etappen avslutades på sedvanligt vis i centrala Paris.

– Det här är en fantastisk tävling, vad ska jag säga? Det är mycket känslor just nu, säger Froome, som är den förste britten att vinna Tour de France två gånger.

– Självklart har det varit väldigt tufft, både på cykeln och utanför tävlingsbanan. Jag är så lycklig över att vara här i den gula ledartröjan, fortsätter han.

Britten syftar bland annat på att en åskådare skrek ”dopad” och kastade en kopp urin på honom under en etapp.

– Det var en del svårigheter, några stressmoment utanför själva tävlingen, men så är det i cykelsporten 2015, säger toursegraren.

Brittens chef i Team Sky, Dave Brailsford, var imponerad av hur stjärncyklistens har klarat all uppståndelse de senaste veckorna.

– Chris har visat mod och styrka. Sättet han hanterar sådana påhopp är otroligt, säger han.
André Greipel var först över mållinjen på den sista etappen och säkrade sin fjärde etappseger i årets tour. Tysken följdes närmast av fransmannen Bryan Coquard och norrmannen Alexander Kristoff.

Froome, som tävlar för Team Sky, fick en lugn avslutning på touren. Tävlingsledningen valde att neutralisera den sista etappen när åkarna nådde Paris. Det regnade över den franska huvudstaden och det ansågs för farligt att köra för fullt på de blöta kullerstenarna på Champs Elysees.

Den officiella tidtagningen avslutades därför när Froome och de andra cyklisterna korsade mållinjen första gången av tio på den berömda avenyn.

Tvåa i touren blev colombianen Nairo Quintana, 1,12 efter Froome. Spanjoren Alejandro Valverde slutade trea, 5,25 efter totalsegraren.

– Jag är inte alls besviken. Jag är bara 25 år, det kommer många fler chanser att vinna Tour de France, säger Quintana.

Fakta.Chris Froome

Född: 1985 i Nairobi, Kenya.
Längd: 1,86 meter.
Weight: 67,5 kilo.
Lag: Team: Sky.
Meriter i urval: Totalsegrare i Tour de France 2013 och 2015. OS-brons i tempo 2012 för Storbritannien.