Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Froomes galna comeback vände Giro d’Italia

Chris Froome.
Chris Froome. Foto: Luk Benies/TT

En totalledare som knäcktes, en lyckad attack från den borträknade och kontroversielle Chris Froome med 80 kilometer kvar. 

Det sprakade och gnistrade om Giro d’Italias kungaetapp, där den rosa ledartröjan bytte till en mycket överraskande ägare.

Före fredagens etapp, den 19:e, låg Chris Froome fyra, 3.22 minuter bakom ledande landsmannen Simon Yates. Med lördagens avgörande etapp kvar har han tagit över ledningen, med en marginal på 40 sekunder. Det är en vändning som kan bli klassisk i cykelsportens historia.

Britten tog också sin andra etappseger, efter att ha vunnit även på toppen av Zoncolan. 

Det var med en attack redan på grusvägen på Girots högsta topp Colle delle Finestre, med 80 kilometer kvar, som Froome satte in sin stöt. Chansningen gick hem. Team Sky-cyklisten körde ensam upp förbi toppen, och fortsatte på sin soloresa att dra ifrån över dagens två återstående klättringar, mot Sestriere och sedan Jafferau. 

– Att gå från fjärde plats till första var ingenting jag kunde klara av bara på den sista klättringen. Colle delle Finestre med grusvägen var perfekt, det påminde mig lite om vägarna i Afrika, säger Froome, som är uppväxt i Kenya, till Eurosport. 

– Jag tror aldrig jag har attackerat med 80 kilometer kvar på det sättet och hållit ända till slutet.

Yates, som hade lett Girot ända sedan den sjätte etappen, hade redan hakats av när Froome attackerade. 

Bakom Froome gjorde förra årets Girosegrare Tom Dumoulin och fransmannen Thibaut Pinot allt de kunde för att hålla nere avståndet, medan totaltrean inför etappen, det italienska hemmahoppet Domenico Pozzovivo, tappade tidigt.

Sunwebs Dumoulin är nu tvåa och FDJ-cyklisten Pinot trea. Med en bergsetapp kvar och 40 sekunders avstånd för Dumoulin, kan fortfarande mycket hända på de tre tuffa klättringarna under lördagens etapp till Cervinia.

Froome, som gjorde en omdiskuterad start i Girot eftersom han fortfarande utreds för att ha haft för höga halter av astmamedlet salbutamol under förra årets Spanien runt,  började treveckorsloppet med att krascha redan på rekognosceringen av banan inför den första etappen. Han hamnade direkt efter i totalen, och som mest låg han nästan fem minuter bakom. 

Läs mer: Nödläget stärkte Dumoulin inför Giro d’Italia 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.