Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Frustrerad Ekman-Larsson närmar sig svenska rekordet

Här gör Oliver Ekman–Larsson mål Philadelphiamålvakten Michal Nuevirth – men det blev ändå förlust.
Här gör Oliver Ekman–Larsson mål Philadelphiamålvakten Michal Nuevirth – men det blev ändå förlust. Foto: Matt Slocum/AP

Tampa. Oliver Ekman-Larsson förlorade för femte matchen i rad mot Philadelphia på lördagen. Men med mål i de två senaste matcherna är Ekman-Larsson på väg att slå sitt svenska backrekord på 23 fullträffar på en NHL-säsong.

Oliver Ekman-Larsson kom till VM i Prag i våras och visade för svenska folket vilken superstjärna han är.

24-åringen från Tingsryd är ännu bättre i år och en av de mest givna i det World Cup-lag som presenteras på onsdag.

– Klart man fokuserad på det man har att göra här i första hand. Samtidigt vet man att spelar man bra så är det en större chans att man är med på det laget. Jag tycker väl jag har gjort allt jag kan för det. Skulle i alla fall vara jätteroligt att få vara med, sa Oliver i omklädningsrummet, med en pizzabit i handen, direkt efter tisdagens bortamatch mot Tampa Bay.

På lördagseftermiddagen lokal tid sköt han sitt 19:e mål för säsongen borta mot Philadelphia. Men det blev ändå förlust till slut, med 2–4 den här gången.

Luften har gått ut det ungdomliga laget som charmade alla och skrällde match efter match under hösten. Förlusten i Philadelphia var lagets femte raka och innan var förlustsiffrorna 2–3, 1–2, 2–3 och 4–5.

Ni är ofta med långt in i matcherna, men sedan räcker det inte till slut.

– Alla andra lag har steppat upp inför slutspelet, men vi har inte riktigt gjort det. Surt när man känner man är med men sedan räcker det inte till. Det är frustrerande, säger Oliver och suckar djupt.

Sedan lägger han snabbt till:

– Men samtidigt, vi har många unga spelare och förhoppningsvis blir vi bra inom en snar framtid.

Hösten måste ju ha varit desto roligare, när ni låg på slutspelsplats rätt länge?

– Absolut. Det är Inte lätt spela 82 matcher i världens bästa liga och det går lite upp och ner för alla. Vi hade en bra period fram till All Star-brejket.

Oliver har gjort mål i de två senaste matcherna och med 19 mål är han tvåa i backarnas skytteliga. Bara Brent Burns, han med det stora skägget som blev utsedd till bäste back i VM i våras, är vassare med sina 20 mål för San Jose.

Oliver blir lite positivare när han pratar om sin egen insats.

– Den kan alltid bli bättre. Samtidigt tycker jag att jag tagit några steg i min utveckling denna säsongen också. Det är roligt att vara del av en sådan här organisation som vill bygga runt en. Jag får spela mycket och det vill man göra.

Han snittar 24.48 i speltid per match och används alltid i viktiga lägen, främst offensivt, för det finns ett läge där han får vila.

– Ja, jag har faktiskt inte spelat boxplay i år. Jag spelar mer powerplay och mot andra lagets första- och andralina.

Oliver gör också de viktiga målen. Han är den back som avgjort flest matcher i hela ligan. Med sju matchvinnande mål är det faktiskt bara Joe Pavelski i San Jose och Jonathan Toews i Chicago som är bättre med sina åtta.

Även om det gick bra för laget från start, hade Oliver lite trögt med målskyttet. Men det var inget som bekymrade honom.

– Nej, jag förväntar mig inte att göra 23 mål varje säsong. Jag är ju back och hellre en framspelare än målgörare även om det alltid är kul att göra mål.

Han gick förbi Nicklas Lidström vad gällde antal mål på en säsong 2014-15 med sina 23 fullträffar. Nu har han 19. Fem kvar till ett nytt rekord med 20 matcher kvar, ändå säger han ödmjukt:

– Nytt rekord? Nej, det tror jag inte. Det blir tufft.

Men när laget hamnar allt längre ifrån en chans att spela slutspel, kan målet givetvis i stället bli att mata fram lagets populäre svensk för att i alla fall vinna NHL:s skytteliga för backar.

Nicklas Grossmann kom till Arizona efter tre och en halv säsong i Philadelphia. Han trivdes extra bra när han nu för första gången mötte sitt gamla lag.

Han trivdes också för att han fick spela. Trots en bra insats under hösten har han varit petad några matcher nu på slutet.

– Jag har ingen aning varför. Men så är det ibland, sa han efter matchen i Tampa i tisdags, då han värmde före matchen, men sedan bara fick byta om igen.

Philadelphia vann med 4–2 och Pierre-Edouard Bellemare, fransmannen med två SM-guld i Skellefteå, avslutade målskyttet. Andra matchen i rad han gör mål nu.

Claude Giroux jubilerade. Hans 17:e mål betydde 500:e poängen. Backen Mark Streit hade tre assist och nådde 400 poäng.