Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fuskmisstankar skakar svensk basket

Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel anser sig vara utsatta för systematiskt spelfusk där resultaten i ett stort antal matcher i högsta ligan ska ha riggats.
Åklagare bedriver just nu en förundersökning gällande flera domare, som påstås ha ”fixat” matcher, vilka lett till stora spelvinster.
Samtliga domare nekar till anklagelserna. ”Hela den här situationen är absurd”, säger en av de utpekade domarna.

Polis och åklagare hos Riksenheten mot korruption bedriver en förundersökning efter en polisanmälan där Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel pekar ut domare som inblandade i spelkupper.

DN kan nu avslöja varför domarna inte tilldelats några uppdrag under säsongen och hur det som förbundet och spelbolaget anser är ett omfattande fall av matchfixning har gått till.

Enligt Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel handlar det om avvikande vadslagningsmönster, om stora insatser av spelare som medvetet försökt dölja sin identitet, om domare som ser till att resultatet i matcherna blir det önskade och om närstående som hämtar ut stora vinster.

– Vi har gjort mycket noggranna analyser och vi anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det här inte har gått rätt till. Det är därför vi gjort en polisanmälan, säger Svenska Spels presstalesman Johan Söderkvist.

Enligt Hans von Uthmann, Svenska Basketbollförbundets ordförande, ligger utredningen till grund för beslutet att inte låta de två domarna döma i Basketligan under säsongen. Han säger att förbundet ser mycket allvarligt på situationen och att man därför lagt ned stor kraft för att skapa klarhet i vad som hänt.

– Det här är ett oerhört allvarligt angrepp på vår sport och på hela den värdegrund som idrotten vilar på. Matchfixning är ett växande problem och det är av största vikt att vi försöker stävja det, säger von Uthmann.

Oavsett idrott betalas i snitt drygt 70 procent av spelarnas insatser tillbaka i vinster på vadslagningsspel som arrangeras av Svenska Spel. Det vill säga att om det totalt satsas 100.000 kronor på en match så går 70.000 till vinnande spelare och resten till spelbolaget. Så har statistiken sett ut under många år.

Basketmatcher skall inte utgöra något undantag från detta mönster, men gjorde det under säsongerna 2011-2012 och 2012-2013.

När Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel i december 2012 fattade misstankar om att en elitdomare manipulerat ett resultat genom att avsiktligt ändra i protokollet efter en ligamatch startades en omfattande utredning.

Totalt undersöktes spelandet kring hundratals matcher. Arbetet var tids- och resurskrävande och man valde att koncentrera sig på ett 30-tal matcher. De sex som ingår i polisanmälningarna ses som särskilt tydliga fall.

Medan majoriteten av ligadomarnas matcher visade en normal återbetalningsprocent på 70-80 utmärkte sig tre domare kraftigt. I deras matcher låg siffran i snitt över 100, i vissa fall långt över.

Det händer att spelbolag hamnar fel i sin oddssättning och förlorar pengar på matcher. Att det sker i flera matcher på kort tid i samma sport är sällsynt. Enligt Svenska Spel hände det nu vid upprepade tillfällen med samma domare inblandade. Utredningen visar hur spelet på matcherna har gått till och vilka som vunnit pengar. Insatserna på matcherna är ovanligt stora och spridda över många spelkvitton, men gjorda på få spelplatser.

Den möjliga maxinsatsen per spelkvitto utan att spelaren behöver legitimera sig är 500 kronor.

I samband med en match, där den totala vinstutbetalningen på 500-kronorsspelen översteg en miljon kronor, registrerades hundratals sådana spel, många med bara några sekunders mellanrum. Eftersom det vanligtvis tar minst någon minut för ett ombud att expediera varje kund ger detta enligt utredarna en tydlig bild av en spelare som vill satsa stora summor och samtidigt dölja sin identitet.

Trots att Svenska Spel justerat oddsen kraftigt nedåt före matcherna har de stora insatserna fortsatt.

Eftersom alla vinster över 1.000 kronor kräver legitimation har Svenska Spel kunnat se vilka som hämtat ut vinsterna. Stora belopp har hämtats ut av personer som på olika sätt har en koppling till de utpekade domarna. I vissa fall handlar det om direkt närstående personer. Vinsterna har hämtats ut hos olika ombud, många gånger långt efter att matchen spelats, i vissa fall upp till tre månader.

– Nästan alla våra kunder hämtar ut sina vinster på en gång. Det här är ett helt avvikande beteende och vi har all anledning att tro man spelat på det här sättet för att man vill förbli anonym och för att man tror att man kan försvåra vår kontroll, säger Svenska Spels Johan Söderkvist och förklarar att spelbolaget för övrigt inte önskar kommentera fallet ytterligare på grund av den pågående förundersökningen.

Svenska Basketbollförbundet har granskat domarnas insatser i de aktuella matcherna och anser sig ha belägg för misstankarna om att domarna medvetet påverkat matchutgången. I en match ändrar en av domarna – efter matchens slut – en tvåpoängare i protokollet till en trepoängare. Men videoupptagningen visar att det aktuella skottet, fyra minuter före full tid, med god marginal avlossas innanför trepoängslinjen och alltså är en tvåpoängare. Ingen av domarna markerar heller att skottet skulle vara en trepoängare.

På samma match erbjöd Svenska Spel ett så kallat handikappspel. Det gällde att tippa om hemmalagets segermarginal skulle bli mer eller mindre än 4,5 poäng. När domaren ändrade i protokollet ökade det vinnande lagets segermarginal från fyra till fem poäng. Under de dagar som gick tills det officiella resultatet korrigerades gick det att hämta ut vinster hos Svenska spel på resultatet fem poängs marginal.

Domaren har förklarat att han drabbades av en blackout.

Fallet var bärande i den polisanmälan som förbundet och Svenska Spel lämnade in i februari 2013 och som utreddes av Riksenheten mot korruption. I juni beslutade kammaråklagare Johan Lindmark att lägga ner förundersökningen.

I december lämnade parterna in en ny och mer detaljerad polisanmälan. Nu handlade det om fler matcher. Man ansåg sig se ett tydligt mönster och åklagaren inledde en ny förundersökning.

En ligamatch i basket har tre domare. De nu misstänkta domarna hävdar att en domare inte kan påverka utgången av en match ensam, men enligt Svenska Basketbollförbundet finns sådana möjligheter. Ett sätt kan vara att tidigt i matchen utdela fouls på nyckelspelare så att tränarna tvingas sätta dem på avbytarbänken. Detta mönster anser förbundet sig se i några av de kontrollerade matcherna.

I den match som har högsta återbetalningsprocenten av alla de kontrollerade gör matchens förstedomare 14 av sina 18 domslut till bortalagets fördel. I en annan anmäld match gör en annan domare 18 av sina 22 domslut till hemmalagets fördel. Matchen slutar med en sensationellt stor hemmaseger, trots att det är bortalaget som har något att spela för.

Hemmalaget gör mer än 40 poäng mer än man gör i snitt på de övriga 34 ligamatcherna. Det spelades för stora summor på handikappspel på matchen.

I samband med det just avslutade SM-slutspelet uppstod nya misstankar mot en tredje domare. Av alla domare har han den genomsnittligt högsta återbetalningsprocenten på sina matcher under 2012, långt över 100 procent, men i detta fall handlar det om färre matcher och han är inte huvuddomare i någon av de matcher som ligger till grund för den förbundets senaste polisanmälan.

Sajten Basketsverige.se presenterade i förra månaden uppgifter om att omfattande spel på svenska basketmatcher gjorts utomlands. Sex matcher pekades ut. Den aktuella domaren har dömt samtliga.

Hans von Uthmann säger att förbundet tagit hjälp av Svenska Spel för att undersöka sanningshalten i uppgifterna. Enligt Svenska Spel har det förekommit omfattande så kallat över- och underspel på matcherna hos utländska spelbolag och det har varit stora oddsrörelser nära matchstart.

– Vi har inte alls lika mycket detaljer kring det fallet som vi har när det gäller vår egen utredning, säger von Uthmann.

Han säger sig vara medveten om att det generellt i matchfixningsfall kan vara svårt för åklagare att hitta bevis som räcker för att väcka åtal.

– Men när det gäller fallen från vår egen utredning är vi helt övertygade. Domarna dömer inte längre för att vi anser att de brutit mot våra tävlingsbestämmelser och vår värdegrund. Om det blir åtal eller inte påverkar inte det beslutet, säger Hans von Uthmann.

Matchfixning

Matchfixning är samlingsbegreppet för när någon genom att medvetet bryta mot idrottens grundläggande värderingar påverkar utgången av en idrottstävling för att uppnå ett önskat resultat, till exempel genom att inte göra sitt bästa.
Matchfixning kallas ibland på engelska även för sportsfixing. Ofta handlar det om att påverka slutresultatet i en match, men i dag finns även uttrycket spotfixing, som innebär att någon försöker påverka detaljer i idrottsevenemanget, som till exempel antalet frisparkar under en halvlek i en fotbollsmatch.
DN

DN granskar

Så tipsar du DN
1) På tjänsten "DN granskar" kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.
2) Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.
3) Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.