Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hammarby vände och vann: ”Gick som i trans”

Sandvikens Ted Haraldsson faller i kamp med Hammarbys Christoffer Fagerström
Sandvikens Ted Haraldsson faller i kamp med Hammarbys Christoffer Fagerström Other: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Hammarby var riktigt illa ute i fredagens bandymatch hemma på Zinkensdamm mot Sandviken. Men 0–3 blev till 6–3 efter en massiv forcering i den andra halvleken. Därmed har det blåsts nytt liv i semifinalserien.

Hammarby började piggast. Hemmalaget hade större delen av bollinnehavet men de där riktigt farliga chanserna uteblev. I stället var det gästerna Sandviken som fick det bästa läget. Albin Airisniemi hade efter tio minuter mer eller mindre öppet mål men fumlade med bollen och lade den utanför. 

Men bara sekunder efter fick Sandviken chansen på nytt – och då satt den genom Hannes Edlund. 

Efter målet tappade Hammarby greppet mer och mer. Följaktligen kom även 0–2 när Sandvikens Daniel Mossberg åkte slalom genom hemmaförsvaret för att enkelt lägga in bollen i mål.

0–3 kom efter 25 minuter via en hörna samtidigt som gästerna fortsatte att hålla i taktpinnen. Men mitt i en massiv bortapress fick Hammarby en gyllene chans att kvittera.

– De lyfter i början och vi blir lite uppdelade. Vi spelar i två lag liksom och de får jättemycket yta på mitten och det är därför de får tre mål, säger Hammarbys Carl-Johan Rutqvist.

I den 43:e minuten blåste domaren straff och fram åkte Adam Gilljam. 0–3 blev till 1–3 och matchen fick nytt liv. Hammarby började helt plötsligt forcera framåt och var en stolpträff från att gå till pausvila med ytterligare ett mål i protokollet.

– Man får energi av ett sånt mål. En riktigt bidragande orsak till att vi vänder matchen, säger Rutqvist.

De inledande tio minuterna av den andra halvleken bjöd på ett mer böljande spel. Inget av lagen tog någon definitiv kontroll av matchen. 

Men sen kom 2–3. 

Christoffer Fagerström smög sig in bakom försvaret och tog emot ett långt lyft från Robin Sundin. Ensam med målvakten gjorde Fagerström inget misstag utan kunde enkelt lägga in reduceringsmålet

Stärkta av Fagerströms mål fortsatte hemmalaget att ånga på. Bara tre minuter senare gjorde Kasper Milerud 3–3 och momentumet i matchen hade skiftat helt till hemmalagets fördel. 

4–3 kom fem minuter efter. Christoffer Fagerström avancerade snyggt in mot Sandvikens mål men drogs ned och straff tilldömdes. Återigen var det Adam Gilljam som ställdes öga mot öga med Sandvikens målvakt, och återigen blev det mål.

– Det gick som i trans. Vi visste precis hur vi skulle passa, spela och röra oss. Jätteskön känsla när man får till ett sådant spel, säger Rutqvist.

5–3 gjordes av Felix Nyman i den 73:e minuten och då kom Hammarbys målexplosion av sig lite grann. Sandviken hade ett superläge att reducera efter en kontring men Patrik Hedberg stod för en jätteräddning.

Jesper Jonsson punkterade matchen när han gjorde 6–3 i matchens slutskede, fint assisterad av Adam Gilljam.

– Vi har visat på bra moral tidigare och vänt många matcher tidigare. Det är klart det stärker oss att vi vet att vi kan göra det, säger Rutqvist.

Nästa match spelas på tisdag i Sandviken. Nästa match på Zinkensdamm är nästa fredag – en match som kan avgöra vilket lag som går till final. 

Hammarby – Sandviken 6–3 (1–3)

Matchens lirare: Christoffer Fagerström

Hammarbys kollektiv var egentligen matchens lirare i den andra halvleken, men det var Fagerström som drog igång målfesten. Han gjorde 2–3 när matchen svängde fram och tillbaka. Det var även han som fixade straffen till 4–3 efter en fin aktion.

Matchens betyg: 4

Båda lagen hade perioder då spelet var av högsta klass. Hammarbys forcering i den andra halvleken drog upp tempot i en match som såg ut att ha stannat av lite. Sandviken saknade inte chanser att reducera och matchen höll sig spännande in på slutminuterna. 

Matchens utropstecken

Att ligga under med 0–3 efter 25 minuter hade kunnat sänka många lag. Men inte Hammarby denna fredagskväll. Hemmalaget hade ett tag svårt att komma in i matchen. När de väl kom in – då gjorde de det med råge. I den 62:a minuten låg Hammarby under med 1–3. Elva minuter senare ledde hemmalaget med 5–3. En imponerande vändning som kan bli till en riktig moralhöjare under resten av semifinalserien. 

Matchens frågetecken

Alla Hammarbys insläppta mål i den första halvleken kom inom loppet av en kvart. Det skulle dröja fram till straffen i den 43:e minuten innan Hammarby kom in i matchen ordentligt igen. Den här kvällen gick det – men i det långa loppet kan svackor under en match likt denna vara kostsamma. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.