Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fyra svenska guld i dragracing-EM

Det blev fyra svenska EM-guld då dragracesäsongen avslutades på Santa Pod-banan i England i söndags. Håkan Nilsson vann största klassen och det är första gången en svensk gör det.

Fyra svenskar är bäst i Europa på att köra riktigt fort rakt fram.

Låter kanske enkelt, men att tygla ett vilddjur med 7.000 hästkrafter som ormar sig fram är allt annat än lätt.

Allra fortast åkte hönsfarmare Håkan Nilsson de 402 metrarna på 4,8 sekunder.

EM-serien har omfattat fem deltävlingar med "start och mål" på klassiska Santa Pod utanför London.

I klasser som Pro Stock och Pro Modified - där bilarna fortfarande ser ut som vanliga gatbilar men försedda med avancerade motorer - har flera svenskar vunnit genom åren. Däremot skriver Håkan Nilsson in sig i historieböckerna som förste svensk att vinna FIA Top Fuel Dragster.
- Det är som att bli skjuten ur en kanon, säger Håkan Nilsson om att komma upp i 477 kilometer i timmen på 4,8 sekunder över 402 meter.

Hönsfarmaren från Eslöv har tävlat flitigt förut i Pro Modified, men det här är hans första säsong i den häftigaste klassen Top Fuel.

EM-guld blev det också i FIA Top Methanol Funny Car genom veteranen Ulf Leanders från Alfta, och Jimmy Ålund från Norrköping tog sitt tredje raka EM-guld i klassen FIA Pro Stock.
- Men nu är bilen såld. Fast jag räknar med att hitta någonting nytt i USA så vi kan försvara titeln nästa år, säger Jimmy Ålund.

Jimmy Ålunds värste konkurrent, svenske Michael Malmgren, satte också han nytt EM-rekord med 6,850 sekunder och 326 kilometer i timmen. Men i finalen åkte Arildsföraren ut mot Jimmy Ålund.

Det fjärde EM-guldet gick till gotlänningen Urban Johansson i FIA Pro Modified. Med sin kompressormatade Corvette satte han också nytt EM-rekord med 6,174 sekunder och en sluthastighet på 368 kilometer i timmen.