Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fyrfaldig världsmästare ska hjälpa Thed Björk vinna VM

Volvo satsar allt på att Thed Björk ska ta VM-titeln för standardbilar.
Volvo satsar allt på att Thed Björk ska ta VM-titeln för standardbilar. Other: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo satsar allt på att Thed Björk ska ta VM-titeln för standardbilar. Rådgivaren och fyrfaldiga världsmästaren Yvan Muller kliver in i en bil för att hjälpa svensken även på banan i VM-finalen.

Inför WTCC-avslutningen i Qatar på fredag gör verkligen Volvo allt för att hjälpa fram fyrfaldiga STCC-mästaren Thed Björk till Sveriges första VM-titel i standardbilar.

Fransmannen Yvan Muller, som vunnit VM fyra gånger och även har rekordet vad gäller racevinster med 48, kommer att förstärka Polestar Cyans team.

Muller knöts till teamet redan inför den här säsongen i rollen som rådgivare till Thed Björk.

Så här sa Thed Björk tidigare i höstas till DN om Mullers betydelse för att han själv är där han är i dag, i VM-ledning med 6,5 poäng:

– Han är en riktigt genuin racingkille med otroligt stor erfarenhet. Bara ett nöje att jobba med honom. Jag kan fråga honom hur han tänker i olika situationer, förberedelser och sånt. Han har ju gjort allt med den här typen av bilar, så det är otroligt bra att bolla intryck med honom.

Inför den tajtaste avslutningen i VM på åtta år leder Thed alltså med 6,5 poäng före ungraren Norbert Michelisz i en Honda.

– Min stora dröm har alltid varit att bli världsmästare. Nu har jag det bästa läget någonsin i det bästa team jag tävlat för, säger Thed inför avgörandet.

Men han är väl medveten om svårigheten trots det fina utgångsläget.

– Jag har en mycket stark rival. Jag är övertygad om att det blir tufft och kanske inte avgörs förrän på sista varvet i sista loppet. Vi har inte råd att sätta ett enda hjul fel, men det känns bra inför avgörandet. Bilen är snabbare än någonsin och jag har två snabba teamkamrater.

Förutom Muller är det Nicky Catsburg, som själv är fyra 44 poäng efter Thed och även han har en teoretisk chans att vinna.

Realistiskt är ändå att Björk både har Catsburg och Muller till hjälp för att ta titeln.

Yvan Muller blev världsmästaren i standardbilar, 2008, 2010, 2011 och 2013 och är därmed den bäste föraren som tävlat i klassen genom tiderna. Men han har också tävlat i formelbilar, vunnit BTCC, kört V8 Supercars i Australien och även testat på rally-VM.

Yvan Muller.
Yvan Muller. Other: IBL

I Qatar kliver han in i den tredje cyanblåa Volvon i stället för argentinaren Néstor Girolami, då Polestar Cyan har chansen att vinna både den individuella VM-titeln och den för tillverkare.

– Det ska bli kul att komma tillbaks och tävla igen efter att ha jobbat hårt med teamet under hela säsongen för att sätta oss i en position när vi leder mästerskapet inför avgörandet med tvåsiffrigt, säger Yvan Muller, 48 år, som avslutade sin aktiva karriär 2016 med andraplatsen i VM.

Men fransmannen har kört tusentals varv den här säsongen för att utveckla den bil Thed Björk nu har i sina händer.

– Mitt mål är att hjälpa Thed bli världsmästare och ge teamet märkestiteln, fortsätter Muller och lägger till:

– Det kommer att bli tufft, men jag är helt övertygad att vi har det som krävs.

– Jag har accepterat att ge min plats till Yvan. Han är en legendarisk förare med mycket mer erfarenhet än mig av banan i Qatar, säger Girolami, som vunnit ett lopp och var på pallen i Marocko, men också haft en hel del otur sitt debutår i Volvon.

Polestar Cyan leder märkes-VM med 12,5 poäng före Honda med 117 poäng kvar att köra om.

VM-avslutningen i Qatar börjar med två träningar på torsdagen. På fredagen körs kvalet och de två avgörande loppen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.