Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fystraningen-ska-lyfta-juniorvarldsmastaren/

Sport

Fysträningen ska lyfta juniorvärldsmästaren

Oliwer Magnusson är på väg att slå sig in bland världseliten i freeskiing.
Oliwer Magnusson är på väg att slå sig in bland världseliten i freeskiing. Foto: Andreas Hillergren/TT

Säsongen inleddes med ett JVM-guld i slopestyle. Nu är målet VM och X-games. Det här är året då svenska framtidshoppet Oliwer Magnusson, 18, ska slå sig in bland världseliten i freeskiing. 

Olle Bengtsson
Rätta artikel

Den 31 augusti förra året var en rekordvarm sommar på väg att rundas av. Skogsbränderna var under kontroll och de flesta svenskar hade återgått till sina arbeten. Under tiden, på andra sidan jordklotet, pågick något helt annat. 

När junior-VM i freeskiing i Nya Zeeland avgjordes fick en svensk talang kliva högst upp på pallen. Efter en lyckad sommarträning kunde Oliwer Magnusson ta hem karriärens första stora internationella vinst när han säkrade guldet i slopestyle.

– Jag lärde mig några nya tricks i slutet på förra säsongen när vi hade slutat tävla, och de kunde jag köra på JVM, säger Oliwer Magnusson.

– Hela sommaren hade jag tränat hårt och byggt upp min spänst som varit ganska dålig tidigare. Det gjorde att jag kunde flyga högre och genast fick jag ett bättre resultat.

Att 18-åringen numer ses som en av världens främsta talanger beror inte bara på en ny trickpåse. Som så många andra av freeskiingåkarna har en upptrappad fysträning varit en viktig nyckel.

– Man märker att folk börjar förstå att det förebygger skador, säger Oliwer Magnusson.

– Jag hade inte gymmat så mycket innan jag började på skidgymnasiet i Malung. Jag har spelat fotboll och bandy innan så man har väl lite fysik därifrån, men annars var det först nu på gymnasiet som jag började träna mer fysik.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Men hur mycket tid man än lägger i gymmet finns alltid risken för skador. Fråga bara superlöftet på damsidan, 16-åriga Jennie-Lee Burmansson, som landade illa efter ett hopp och slet av korsbandet innan säsongen ens hunnit starta.

– Jag försöker inte tänka på att man kan skada sig. Nu har de byggt en ny bana där man åker inlines och landar i en skumgummigrop, och det är ett väldigt bra sätt att träna på nya tricks utan att göra illa sig. 

Den nya generationen svenska freeskiing- och snowboardåkare har de senaste säsongerna skördat en rad framgångar, och i april får Sverige för första gången arrangera ett mästerskap när JVM i freeskiing kommer till Sälen. 

Oliwer Magnusson är numera för gammal för mästerskapet och siktar i stället in sig på VM i Utah i slutet på januari där världseliten i både freestyle, freeskiing och snowboard kommer vara samlade.

– X-games och VM är de stora målen, jag har aldrig kört X-games så det lockar verkligen. Det gäller att ta bra placeringar nu i börjar på säsongen för att ta sig dit, säger 18-åringen som hittills under säsongen har två sjundeplatser som bästa resultat.

Bara i det svenska landslaget är konkurrensen stenhård i flerfaldige X-gamesvinnaren och Jerringprisnominerade Henrik Harlaut, och OS-meriterade Jesper Tjäder och Oscar Wester. Men Oliwer Magnusson ser enbart positivt på att ingå i ett landslag där alla åkare siktar på topplaceringarna.

– Vi har väldigt kul tillsammans hänger alltid utanför tävlingarna, det finns en sammanhållning där alla verkligen kan glädjas om det går bra för någon. Jag kommer se till att jag gör ett så bra åk som jag bara kan, mer än så kan man inte påverka för det är trots allt en bedömningssport.

Läs mer: VM i freestyle, freeskiing och snowboard 2019 – stor guide