Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Galopptränare blev OS-hoppets räddning

Peder Fredricson och hästen All In.
Peder Fredricson och hästen All In. Foto: Tommy Holl/AOP/IBL

Göteborg. OS-hoppet All In missade tävlingar på Friends arena på grund av korsförlamning.

Tack vare galopptränaren Hans Adielsson har ryttaren Peder Fredricson äntligen hittat en lösning på problemet.

– Jag sökte över allt för hitta vem som är bäst i världen på det här, och det visade sig att hjälpen fanns på nära håll. Jag fick tips om galopptränaren Hans Adielsson och tog kontakt med honom, berättar Peder Fredricson.

Peder Fredricson och valacken All In är det stora svenskhoppet under påskhelgens tävlingar i Scandinavium i Göteborg och den här gången kan inget stoppa ekipaget från att tävla.

Annat var det för några månader sedan.

Peder och All In kom inte till start under tävlingarna på Friends i slutet av förra året sedan hästen drabbats av en lättare korsförlamning i samband med uppvärmningen till den första klassen.

Valacken All In är en av världens bästa hopphästar men som alla idrottare på elitnivå innebär det att han ofta är på tårna, ibland lite för mycket. Korsförlamning kan utlösas av stress och efter tävlingarna på Friends bestämde sig Peder att hitta en lösning på problemet.

– Hans Adielsson förklarade hur viktigt det är att de får röra på sig varje dag så att de inte bygger på för mycket slaggprodukter i musklerna. Han föreslog att jag skulle låta All In lösgaloppera varje morgon i ridhuset. Det ger bra kondition och framför allt släpper spänningarna för de hästar som likt All In är lite heta, berättar Peder Fredricson.

– Skillnaden märktes direkt och när jag såg hur bra All In mådde av det bestämde jag att alla hästar i stallet skulle få göra samma sak.

Peder Fredricson har också gjort vissa förändringar i det foder som All In får, även där blev resultatet så bra att också stallets övriga hästar nu har samma foderstat.

– Det känns otroligt skönt att ha det här problemet ur världen, konstaterar Peder Fredricson.

Att problem är lösta underströks sent på fredagskvällen när Peder Fredricson och All In kom på en delad andraplats i en 1.50-hoppning, en av de högsta klasserna utanför världscupen.