Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Går inte att mäta hur bra sexåringar kan bli på gymnastik”

Det är omöjligt att mäta hur bra en sexåring kan bli på gymnastik.
Det är Svenska gymnastikförbundets inställning efter den uppmärksammade debatten om tidig selektering i Kalmar GF.
”Det är otroligt tråkigt att sådant här förekommer”, säger sportchefen Pia Josephson.

Det är tidningen Östra Småland som de senaste dagarna skrivit om sorteringen av 6-7-åringar i gymnastikföreningen Kalmar GF.

På onsdagen berättar en förälder i tidningen hur ledare mätte barnens förmåga att gå ner spagat – med linjal.

Läs mer: Förskolebarns spagat mättes med linjal

På Svenska gymnastikförbundet vill sportchefen Pia Josephson betona att hon inte kan kommentera det specifika fallet innan hon fått föreningens bild av händelsen.

Men hon säger generellt till DN:

– Jag har svårt att se att man skulle kunna mäta hur bra en sexåring kan bli på gymnastik. Vi jobbar ju för det långsiktiga arbetet.

– Du ska ju hålla på med gymnastik även när du är 18, 20 och 25 år. Det är den synen vi vill få fram.

Sedan i januari 2012 har DN i en rad artiklar granskat ledarkulturen inom svensk elitgymnastik – och där skildrat ett ”osunt” klimat med viktkontroll, sektliknande träningsmiljöer, skador och psykologisk press. Senare samma år fastslog en oberoende utredning att delar av elitgymnastiken inte följer FN:s barnkonvention, varpå Riksidrottsförbundet svarade med att dra in elitstödet till Gymnastikförbundet under några månader.

– Vi har tagit hela den debatt som började för två och ett halvt år sedan på största allvar. Vi lägger ner ett stort arbete på en utvecklingsmodell som nu håller på att genomföras i all vår verksamhet, säger Pia Josephson, ansvarig för förändringsarbetet.

– Det är ett stort arbete som tar tid. Vi ska ut till 1.100 föreningar och 16.000-17.000 ledare ska förstå det här arbetet. Grunden är att vi ska utgå från barnens bästa.

Har ni inte lyckats nå ut?

– Jag tror det går tillbaka till att det tar tid. Våra mest initierade föreningar är väl insatta, men det tar tid att nå ut i alla led.

Apropå att brister i ledarkulturen ändå uppmärksammas avslutar Josephson:

– Det är naturligtvis otroligt tråkigt att se att sådant här förekommer. Men samtidigt stärker det bara vikten av det arbetet vi gör.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.