Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gareth-boko-till-europaderbyt-kusken-korde-som-en-gud/

SPORT

Gareth Boko till Europaderbyt: Kusken körde som en gud

Gareth Boko imponerade när han vann uttagningen till Derbyt på Jägersro för en månad sedan. Men i finalen blev det mesta fel och han blev oplacerad.

Fyraåringen får revansch i Europaderbyt efter att ha vunnit sitt uttagningslopp på onsdagskvällen.

– Hoppas att det är hans tur i finalen, sade segerkusken Christoffer Eriksson.

Gareth Boko har nu vunnit uttagningslopp till de största årgångsloppen: Kungapokalen, Derbyt och Europaderbyt. Han tränas av Conrad Lugauer men kördes nu av toppkusken Christoffer Eriksson.

– Christoffer körde som en gud. Jag älskar honom, sade lycklige ägaren Darko Stankovic.

Eriksson avancerade redan på första långsidan och Gareth Boko fick sedan rygg på andrahandsfavoriten Global Trustworthy. Luckan kom inne på upploppet och hästen avgjorde säkert på 1.12,1.

Vidare till final gick även Global Trustworthy och Doctor Doxey Zenz från Sverige.

Förhandsfavoriten Rajesh Face, körd av Lutfi Kolgjini, kom aldrig in i loppet från början och fick sedan ett alltför jobbigt slutvarv i tredjespår.

I det första uttagningsloppet blev det norsk seger genom Born In The USA som avgjorde säkert efter en vass slutspurt. I sulkyn Eirik Höitomt.

Makethemark/Ulf Ohlsson höll starkt som tvåa efter ett tungt lopp utvändigt om ledaren. Bruno Baghera och Monark Newmen gick också vidare till finalen som körs på Solvalla lördag 30 september med närmare två miljoner kronor till vinnaren.

På fredag kväll körs det franska uttagningsloppet på Vincennes till Europaderbyt.

Europaderbyt kördes första gången 1985 med Mach The Knife och Stig H Johansson som segrare. Totalt har det blivit elva svenska segrar.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt