Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gary-neville-hur-manga-maste-do-for-att-spela-fotboll/

Sport

Gary Neville: ”Hur många måste dö för att spela fotboll?”

Gary Neville. Arkivbild.
Gary Neville. Arkivbild. Foto: Alberto Saiz/AP

Vissa klubbar har öppnat sina träningsläggningar och Premier League-chefer hoppas kunna få i gång ligan i juni.

Då passar Gary Neville på att ställa frågan:

– Hur många måste dö för att spela fotboll i Premier League?

TT Text

Gary Neville, högerback i Manchester United mellan 1992–2011, landslagsspelare och numera tv-expert, höjer rösten när Premier League börjar planera för att återupptas i juni.

45-åringen anser att det finns stora risker med att ta upp ligaspelet för tidigt, och verkar vara på samma linje som Michel D'Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, om att fotboll inte ska spelas innan september.

– Om det inte skulle vara ett ekonomiskt beslut skulle det inte vara någon fotboll på flera månader, säger han.

– Hur många måste dö för att spela fotboll i Premier League? En? En spelare? En anställd som hamnar på intensivvård? Vilken risk ska vi ta? Diskussionen är rent ekonomisk.

Neville är orolig för spelare som har vissa medicinska bekymmer.

– Om hälsan kommer i första hand är det bara en utgång som möjlig i dessa tider. Hur många spelare har astma, hur många spelare har diabetes? Är alla dessa människor med i beräkningen, och är man ändå villig att utsätta dem för risker?

Den 12 mars stängde Premier League-klubbarna ned sina träningsanläggningar. I början av maj är planen att spelarna ska återgå till normal träning och Premier League siktar på att återuppta säsongen i början av juni.

Det troliga är att ligaspelet återupptas utan åskådare. De 20 klubbarna ska diskutera framtidsfrågan på nytt vid ett möte på fredag.