Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gebrselassie-menar-att-farah-tranades-av-dopningsmisstankte-aden/

Sport

Gebrselassie menar att Farah tränades av dopningsmisstänkte Aden

Löparikonerna Haile Gebrselassie och Mo Farah har inlett ett infekterat bråk. Senaste Turen: Etiopiern anklagar britten för samröre med dopningsmisstänkt tränare. Foto: Simon Maina, Fabrice Coffrini/AFP

Konflikten fortsätter mellan de två löparikonerna Haile Gebrselassie och Mo Farah. 

Nu menar Gebrselassie att allt startade när han portade den dopningsmisstänkte tränaren Jama Aden från sitt hotell. 

Rätta artikel

DN har tidigare berättat om Jama Adens nära koppling till svensk friidrott, och att man bland annat hittat sprutor med epo vid ett svenskt friidrottsgymnasium där han haft läger med sin träningsgrupp.

Aden, som tränade Genzebe Dibaba när hon slog världsrekord på 1.500 meter, greps 2016 av spansk polis och är misstänkt för dopningsbrott. Mo Farah fotograferades tillsammans med honom 2015, men har hela tiden hävdat att han aldrig haft Aden som tränare.

Jama Aden. Foto: IBL

Nu säger Gebrselassie till The Telegraph att Farah ville att Aden skulle få bo på Gebrselassies hotell i Addis Abeba någon gång efter att etiopiern blev ordförande för det etiopiska friidrottsförbundet hösten 2016.

– Hans agg mot mig startade när jag nekade Jama Aden tillgång till hotellet. Jag ledde det etiopiska friidrottsförbundet då. Han var arg på mig då, och letar efter sätt att hämnas det, säger den dubble OS- och fyrfaldige VM-guldmedaljören på 10.000 meter. 

Till Daily Mail säger Gebrselassie att Aden tränade Farah vid tillfället.

En talesperson för Farah säger till The Telegraph att ”påståendena är ifrågasatta och är ett försök (hittills lyckosamt) att leda mediernas uppmärksamhet bort från fakta”. Till Daily Mail säger en talesperson att det är ”totalt nonsens” att Aden skulle varit Farahs tränare.

Den oväntade konflikten mellan de två uppdagades i veckan, när Mo Farah på en presskonferens inför London Marathon på eget initiativ berättade att han blivit bestulen i sitt rum på Gebrselassies hotell, och var missnöjd med hur det hade skötts. 

Gebrselassie svarade att han tvärt om hjälpt den forne vännen, och anklagade i sin tur britten för att inte ha betalat räkningen, och för att ha attackerat ett par på hotellets gym.

Läs mer: Löparikonernas bråk om mobilstöld kan bli rättssak